1. Rozwiąż nierówności.
a)|ctgx|>0
b)|sinx|<1
c)2cos^2x>1
Z góry dzięki za rozwiązania.
Funkcje trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Re: Funkcje trygonometryczne
c)
\(2cos^2x>1
cos^2x= \frac{1}{2}
cosx= \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee cosx=- \frac{ \sqrt{2} }{2}
x= \frac{ \pi }{4} \vee x= -\frac{ \pi }{4}
x \in (- \frac{ \pi }{4} +k \pi ; \frac{ \pi }{4}+k \pi ) k \in C\)
\(2cos^2x>1
cos^2x= \frac{1}{2}
cosx= \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee cosx=- \frac{ \sqrt{2} }{2}
x= \frac{ \pi }{4} \vee x= -\frac{ \pi }{4}
x \in (- \frac{ \pi }{4} +k \pi ; \frac{ \pi }{4}+k \pi ) k \in C\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 12:45 przez sarni20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Nierówności z wartością bezwzględną najprościej rozwiązać graficznie.
a)
Narysuj wykres y=ctgx,odbij dolną część symetrycznie względem OX do góry.
Widzisz teraz,że \(|ctgx|>0\) w dziedzinie,z wyjątkiem miejsc zerowych.
\(x \in ( \frac{k \pi }{2}\;;\; \frac{(k+1) \pi }{2}) \;\;\;\;\;\;k \in C\)
a)
Narysuj wykres y=ctgx,odbij dolną część symetrycznie względem OX do góry.
Widzisz teraz,że \(|ctgx|>0\) w dziedzinie,z wyjątkiem miejsc zerowych.
\(x \in ( \frac{k \pi }{2}\;;\; \frac{(k+1) \pi }{2}) \;\;\;\;\;\;k \in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
Podobnie.
Narysuj sinusoidę i odbij dolną część symetrycznie względem OX.
Widzisz,że wartości tej funkcji \(y \in <0;+1>\)
Musisz odrzucić te argumenty,dla których sinx=1 oraz sinx=-1,bo w tych
przypadkach wartość bezwzględna będzie równa 1,a ma być mniejsza od 1.
\(x \in R \setminus \left\{ (2k+1) \cdot \frac{ \pi }{2} \right\} \;\;\;\;k \in C\)
Podobnie.
Narysuj sinusoidę i odbij dolną część symetrycznie względem OX.
Widzisz,że wartości tej funkcji \(y \in <0;+1>\)
Musisz odrzucić te argumenty,dla których sinx=1 oraz sinx=-1,bo w tych
przypadkach wartość bezwzględna będzie równa 1,a ma być mniejsza od 1.
\(x \in R \setminus \left\{ (2k+1) \cdot \frac{ \pi }{2} \right\} \;\;\;\;k \in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.