Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, ktore nie sa podzielne ani przez 6 ani przez 4
Bardzo prosze o pomoc. Niestety jest to zadanie na jutro którego zapomniałam rozwiązać.
Błagam!
suma liczb.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Suma wszystkich liczb dwucyfrowych:
\(S_1=10+11+...+99= \frac{10+99}{2} \cdot 90=4905\)
Suma liczb podzielnych przez 4:
\(S_2=12+14+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 22=1188\)
Suma liczb podzielnych przez 6:
\(S_3=12+18+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 15=810\)
Suma liczb podzielnych przez 12 (które powtarzają się w obu zbiorach):
\(S_4=12+24+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 8=432\)
\(S=S_1-(S_2+S_3-S_4)=3339\)
\(S_1=10+11+...+99= \frac{10+99}{2} \cdot 90=4905\)
Suma liczb podzielnych przez 4:
\(S_2=12+14+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 22=1188\)
Suma liczb podzielnych przez 6:
\(S_3=12+18+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 15=810\)
Suma liczb podzielnych przez 12 (które powtarzają się w obu zbiorach):
\(S_4=12+24+...+96= \frac{12+96}{2} \cdot 8=432\)
\(S=S_1-(S_2+S_3-S_4)=3339\)
Re: suma liczb.
Od kiedy to liczba 14 jest podzielna przez 4 ? A tak jest ujete w S2
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.