Zadania z poziomu rozszerzonego z matematyki 2011
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Zadania z poziomu rozszerzonego z matematyki 2011
http://www.cke.edu.pl/images/stories/00 ... matyka.pdf
Fajne było zadanie 9 z kombinatoryki
Fajne było zadanie 9 z kombinatoryki
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Mam nowego linka:
http://www.2shared.com/document/A_KDZLK ... atyka.html
Tamten strasznie długo mi się otwierał.
http://www.2shared.com/document/A_KDZLK ... atyka.html
Tamten strasznie długo mi się otwierał.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 59
- Rejestracja: 31 sty 2011, 18:07
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
pochwalicie się odpowiedziami?
raczej będą błędy ale napiszę co wymyśliłem
moje:
\(4. x \in \left\{ 0, \frac{\pi}{4}, \frac{3}{4}\pi, \frac{5}{4}\pi, , \frac{7}{4}\pi, 2\pi \right\}
5. x1= \frac{41}{18}\)
- chyba 41 ale nie jestem pewny coś ponad 40 miałem. Już wiem co źle:( zamiast w sumie *n miało być *10 dałem *9 .
\(7. 90
8. 1\)
raczej będą błędy ale napiszę co wymyśliłem
moje:
\(4. x \in \left\{ 0, \frac{\pi}{4}, \frac{3}{4}\pi, \frac{5}{4}\pi, , \frac{7}{4}\pi, 2\pi \right\}
5. x1= \frac{41}{18}\)
- chyba 41 ale nie jestem pewny coś ponad 40 miałem. Już wiem co źle:( zamiast w sumie *n miało być *10 dałem *9 .
\(7. 90
8. 1\)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 18:34 przez tamarind17, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 mar 2009, 16:59
- Podziękowania: 38 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 mar 2009, 16:59
- Podziękowania: 38 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 lut 2011, 20:33
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 lut 2011, 20:33
- Płeć:
Pierwsze dwa były w miarę proste, w trzecim przy tym warunku z zadania coś pokiełbasiłam, bo wyszły mi \sqrt{33} . 4 zadanie tak jak poprzednikowi, w 5 x1 też wyszło mi 1. Środkowej nie pamiętam, ale też coś z pierwiastkiem jakimś. W 7 kąt prosty mi wyszedł. W 8 długość podstawy 1. W dziewiątym coś około 20? tysięcy 2? tysięcy? coś z 2 na początku. Czworokąt nie zrobiony, sinus w 11 nie policzony do końca. W 12 jakoś uzasadniłam. Jakieś szersze odpowiedzi ktoś ma?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 75
- Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 59
- Rejestracja: 31 sty 2011, 18:07
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Zadania z poziomu rozszerzonego z matematyki 2011
z 1.
Pokazałem że dla k = 2,3,5,7 jest podzielna przez 36 ; czyli dla wielokrotności i iloczynów tych liczb również jest podzielna
z 2.
Zrobiłem zadanie "od tyłu" , czyli to, co miałem uzasadnić doprowadziłem do postaci a+b=c - czyli udowodniłem, że można tak zapisać.
z 3.
\Delta > 0
x2 − 4mx − m3 + 6m2 + m − 2 = 0
czyli delta większa od 0, wyznaczam dziedzinę
potem
( x1-x2)^2 <8(m+ 1)
x1^2 - 2x1x2 + x2^2 < 3(m+1)
(x1+x2)^2 - 4x1x2 < 3(m+1)
x1+x2 i x1x2 to są wzory viete'a. Potem ładnie idzie.
z 4
identyczne rok temu było, wyszło \pi /6 lub 5 \pi /6 lub 7 \pi / 6 lub 11 \pi / 6
Pisać dalej, czy nikomu to nie potrzebne ?
Pokazałem że dla k = 2,3,5,7 jest podzielna przez 36 ; czyli dla wielokrotności i iloczynów tych liczb również jest podzielna
z 2.
Zrobiłem zadanie "od tyłu" , czyli to, co miałem uzasadnić doprowadziłem do postaci a+b=c - czyli udowodniłem, że można tak zapisać.
z 3.
\Delta > 0
x2 − 4mx − m3 + 6m2 + m − 2 = 0
czyli delta większa od 0, wyznaczam dziedzinę
potem
( x1-x2)^2 <8(m+ 1)
x1^2 - 2x1x2 + x2^2 < 3(m+1)
(x1+x2)^2 - 4x1x2 < 3(m+1)
x1+x2 i x1x2 to są wzory viete'a. Potem ładnie idzie.
z 4
identyczne rok temu było, wyszło \pi /6 lub 5 \pi /6 lub 7 \pi / 6 lub 11 \pi / 6
Pisać dalej, czy nikomu to nie potrzebne ?