logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
evelinkaxp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 25 lis 2010, 21:05
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

logarytmy

Post autor: evelinkaxp »

\(\log_93\)
\(\log_{\frac{1}{4}}16\)
\(\log_{25}\(\frac{1}{5}\)\)
\(\log_24\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\log_93=\log_99^{\frac{1}{2}}=\frac{1}{2}\)
\(\log_{\frac{1}{4}}16=\log_{\frac{1}{4}}4^2=\log_{\frac{1}{4}}\({1\over 4}\)^{-2}=-2\)
\(\log_{25}\(\frac{1}{5}\)=\log_{25}\(5\)^{-1}=\log_{25}\(25\)^{-{1\over 2}}=-\frac{1}{2}\)
\(\log_24=\log_22^2=2\)
ODPOWIEDZ