zad1
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \alpha wiedząc ze \(sin \alpha = \frac{2}{5}\)
4 zadanka z funkcji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 kwie 2009, 14:57
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 24 razy
- Płeć:
\(\sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1\)
\(\frac{4}{25}-1=-\cos^2 \alpha\)
\(- \frac{21}{25}=-cos^2 \alpha\)
\(\cos \alpha = \frac{ \sqrt{21} }{5}\)
\(tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }\)
\(tg \alpha = \frac{ \frac{2}{5} }{ \frac{ \sqrt{21} }{5} }\)
\(tg \alpha = \frac{2}{5} \frac{5}{ \sqrt{21} }\)
\(tg \alpha = \frac{2}{ \sqrt{21} }\)
\(tg \alpha = \frac{2 \sqrt{21} }{21}\)
\(ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha }\)
\(ctg \alpha = \frac{1}{ \frac{2 \sqrt{21} }{21} }\)
\(ctg \alpha = 1*\frac{21}{2 \sqrt{21} }\)
\(ctg \alpha = \frac{21}{2 \sqrt{21} }\)
\(ctg \alpha = \frac{ \sqrt{21} }{2 }\)
\(\frac{4}{25}-1=-\cos^2 \alpha\)
\(- \frac{21}{25}=-cos^2 \alpha\)
\(\cos \alpha = \frac{ \sqrt{21} }{5}\)
\(tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }\)
\(tg \alpha = \frac{ \frac{2}{5} }{ \frac{ \sqrt{21} }{5} }\)
\(tg \alpha = \frac{2}{5} \frac{5}{ \sqrt{21} }\)
\(tg \alpha = \frac{2}{ \sqrt{21} }\)
\(tg \alpha = \frac{2 \sqrt{21} }{21}\)
\(ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha }\)
\(ctg \alpha = \frac{1}{ \frac{2 \sqrt{21} }{21} }\)
\(ctg \alpha = 1*\frac{21}{2 \sqrt{21} }\)
\(ctg \alpha = \frac{21}{2 \sqrt{21} }\)
\(ctg \alpha = \frac{ \sqrt{21} }{2 }\)
Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem postarasz,
to dostajesz to, czego potrzebujesz.
to dostajesz to, czego potrzebujesz.