Równania kwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamiltzr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:18
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Równania kwadratowe

Post autor: kamiltzr »

Cześć
Mamy nowy dział i nie za bardzo wiem jak rozwiązać poniższe zadania :(
1)
\(4x^2-5=0\)

2)
\(-2x^2+16x=0\)

3)
\(1/3x^2-2x=0\)

4)
\(x^2+3x-18=(2x-6)(2x-1)\)


Proszę o pomoc :oops:
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

1.
\(4x^2-5=0\\ x^2= \frac{5}{4} \\ |x|= \frac{ \sqrt{5} }{2}\\ x= \frac{ \sqrt{5} }{2}\ \ \ \vee \ \ \ x=- \frac{ \sqrt{5} }{2}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

2.

\(-2x^2+16x=0\\ -2x(x-8)=0\\ x=0\ \ \ \vee \ \ \ x=8\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

3.

\(\frac{1}{3}x^2-2x=0\\ \frac{1}{3}x(x-6)=0\\ x=0\ \ \ \vee \ \ \ x=6\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

4.

\(x^2+3x-18=4x^2-14x+6\\ 3x^2-17x+24=0\\ \ \Delta =1\ \ \ \wedge \ \ \ x= \frac{8}{3}\ \ \ \vee \ \ \ x=3\)
kamiltzr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:18
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: kamiltzr »

Dziękuję Jolu :)
ODPOWIEDZ