pole prostokata i trojkata

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
landziorek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 22 mar 2009, 14:09

pole prostokata i trojkata

Post autor: landziorek »

W prostokacie ABCD poprowadzono przekatna AC. Odcinek DE jest wysokością trójkąta ACD, a punkt E dzieli ta przekatna prostokąta na odcinki o długości 3 cm i 12 cm. Oblicz;
a) pole prostokąta ABCD,
b) obwod trójkąta ABD.
pomoze mi ktos z tym zadaniem? bardzo wazne musze miec na jutro :(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

pole prostokata i trojkata.png
pole prostokata i trojkata.png (6.27 KiB) Przejrzano 430 razy
\(\begin{cases} a^2+b^2=(3+12)^2 \\ a^2-12^2=b^2-3^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a=6\sqrt5 \\ b=3\sqrt5 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ