Hej mam do rozwiązania poniższy przykład. Muszę go zrobić na zaliczenie i zależy mi na tym aby był zrobiony dobrze. Pod sam koniec pojawia się problem.
\(\left[\begin{array}{cc}81&-2&\\3&-7&\\3&7&\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&2&0\\-2&4&-1\end{array}\right] \cdot X^{T}=(\left[\begin{array}{ccc}3&-2&3\\82&1&0\end{array}\right]^{T} \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&-4&6\\4&8&16\end{array}\right]-2 \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0&2\\2&-3&4\\-7&77&1\end{array}\right])^{T}\)
Utknąłem w miejscu:
\(\left[\begin{array}{ccc}-77&154&2\\11&-22&7\\-17&34&-7\end{array}\right] \cdot X^{T}= \left[\begin{array}{ccc}336&4&-8\\644&10&142\\1334&12&20\end{array}\right]\)
Po lewej stronie mam macierz osobliwą i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Błagam was - pomóżcie !!!
P.S. Gwarantuję, że wyliczone do tego momentu macierze są dobre. Sprawdzałem wszystkimi możliwymi ręcznymi i programowymi sposobami
równanie macierzowe z macierzą osobliwą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lut 2010, 22:36
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 lut 2010, 22:36