Proszę o pomoc z tym zadaniem
Liczbę dodatnią a przedstaw w postaci sumy dwóch takich składników, aby suma ich sześcianów była najmniejsza.
Suma sześcianów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a - liczba dodatnia
x,y - szukane
a = x+y
f(x,y) = x^3 + y^3 => minimalizujemy [podkreślam suma sześcianów a nie sześcian sumy!]
wyrażamy x lub y za pomocą a.
y = a-x
f(x) = x^3 +(a-x)^3
Podnosisz do trzeciej potęgi. x^3 powinno się skrócić, bo jeśli nie to bez pochodnej tego zadania nie zrobisz.
Potem liczysz wierzchołek itd.
x,y - szukane
a = x+y
f(x,y) = x^3 + y^3 => minimalizujemy [podkreślam suma sześcianów a nie sześcian sumy!]
wyrażamy x lub y za pomocą a.
y = a-x
f(x) = x^3 +(a-x)^3
Podnosisz do trzeciej potęgi. x^3 powinno się skrócić, bo jeśli nie to bez pochodnej tego zadania nie zrobisz.
Potem liczysz wierzchołek itd.