Stożki

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mei15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 paź 2008, 21:23

Stożki

Post autor: mei15 »

Zadanie 1
W stożku kąt rozwarcia jest równy 90 stopni. Oblicz pole powieżchni całkowitej i objętość tego stożka, jeżeli średnica jego podstawy wynosi 8 cm.

Zadanie 2
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 60 ╥ (pi) cm2, a promień podstawy r = 6 cm. Oblicz objętość tego stożka.

PoMOCY!!! TO MAM NA JUTRO, AKURAT MATEMATYKA NIE JEST MOJĄ MOCNĄ STRONĄ! BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNA !
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

Zadanie

Oblicz pole zaznaczonego na rysunku przekroju kuli o promieniu długości 3 cm.
Pomóżcie. Mam to mieć zrobione na jutro.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

a gdzie rysunek?
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

Niestety nie mam jak go tu umieścić.
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

ZADANIE
Trójkąt o bokach długości 9 cm, 10 cm i 17 cm obrócono wokół osi zawierającej najkrótszy bok. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość otrzymanej bryły.

Pomóżcie, zadanie muszę mieć zrobione na jutro.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

Odpowiedź na pierwszy post:

Zadanie 1.
Obrazek
Rysuneczek przekroju stożka. Zauważ, że tworzy on trójkąt równoramienny.

Z zasady trójkątów 45, 45 i 90 [to z kolei bierze się z twierdzenia Pitagorasa] wynika że:
Tworzące (AC i CB) mają długość 4 pierwiastków z dwóch, a wysokość stożka CD ma 4. wysokość dzieli średnicę na pół - mamy promienie po 4 cm.
I to wszystko, jeśli chodzi o dane. Liczymy:
V = 1/3 * pi * r^2 * h = 1/3 * pi * 16 * 4 = 64 pi /3
P = pi * r^2 + pi * r * l = pi * 16 + pi * 4 * 4 pierwiastków z dwóch = 16 pi + 16 pierwiastków z dwa pi = 16 pi (1 + pierwiastek z dwa)
l - tworząca, r - promień

Zadanie 2
Wzór na pole powierzchni bocznej:
Pb = pi * r * l
Wyznaczamy l:
l = pb/ pi * r
l = 10 cm
Z Twierdzenia Pitagorasa wyznaczamy wysokość. Naszymi przyprostokątnymi będą: wysokość i promień podstawy, a przeciwprostokątną - wyliczona tworząca (l) stożka:
h^2 + r^2 = l^2
h^2 = l^2 - r^2
h^2 = 100 - 36
h^2 = 64
h = 8

Mamy wszystkie potrzebne dane. Objętość wyraża się wzorem:
V = 1/3 * pi * r^2 * h
V = 1/3 * pi * 36 * 8
V = 96 pi cm^3

Endżoj ;)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2009, 18:11 przez acht, łącznie zmieniany 2 razy.
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

Bryłą jest stożek.
A jak można wklejać zdjęcia jak ty "acht"?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Assasin13 pisze:Niestety nie mam jak go tu umieścić.
Wrzuć rysunek tutaj:
http://pl.tinypic.com/?t=postupload
lub tutaj:
http://www.fotosik.pl/dodaj_zdjecia.php
i podaj linka
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

dzięki
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1..png
1..png (11.23 KiB) Przejrzano 3159 razy
Obliczam r i h
Z twierdzenia PItagorasa dla trójkąta ADB i ADB
\(\begin{cases} r^2+h^2=10^2 \\ r^2+(h+9)^2=17^2 \end{cases}\\
\begin{cases} r = 8 \\ h = 6 \end{cases}\)

Pole całkowite to suma pola bocznego dużego stożka i pola bocznego małego stożka
Objętość to różnica objętości dużego stożka i objętości małego stożka
Wszystkie dane do obliczeń już masz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

Dzięki za zadanie anka.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(r^2=100-h^2\\ \\100-h^2+h^2+18h+81=289\\ 18h=108\\h=6\\r^2=100-36\\r^2=64\\r=8\)

o to chodzi?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\begin{cases} r^2+h^2=10^2 \\ r^2+(h+9)^2=17^2 \end{cases}\\
\begin{cases} r^2=100-h^2 \\ 100-h^2 +h^2+18h+81=289\end{cases}\\
\begin{cases} r^2=100-h^2 \\ 18h=108\end{cases}\\
\begin{cases} r^2=100-h^2 \\ h=6\end{cases}\\
\begin{cases} r^2=100-6^2 \\ h=6\end{cases}\\
\begin{cases} r^2=100-36 \\ h=6\end{cases}\\
\begin{cases} r^2=64 \\ h=6\end{cases}\\
\begin{cases} r = 8 \\ h = 6 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Assasin13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 04 mar 2009, 17:38
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Assasin13 »

Dzięki za odpowiedź z obliczeniem tego zadania.
ODPOWIEDZ