Parę zadań ;)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martuch
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2009, 12:58

Parę zadań ;)

Post autor: Martuch »

Była bym bardzo wdzięczna jak by mi ktoś pomógł ;)
Mam osiem zadań do rozwiązania. Nie mam zielonego pojęcia jak je zrobić, a w poniedziałek będę miała z tego kartkówkę.
Oto zadania :

1. Za 200 biletów do teatru zapłacono łącznie 3 360 zł. Bilet dla osoby dorosłej kosztował 20 zł, a dla dziecka był 40% tańszy. Ile biletów kupiono dla dorosłych, a ile dla dzieci?

2. Tłuszcz składa się z węgla, wodoru i tlenu w stosunku wagowym 19:3:4. Ile węgla, wodoru i tlenu znajduje się w 22, 36 kg tłuszczu?

3. Turysta w ciągu trzydniowej wycieczki przejechał 460 km. Pierwszego dnia przejechał 2 razy więcej niż drugiego, a trzeciego dnia o 1/6 mniej niż drugiego. Ile kilometrów przejechał każdego dnia?

4. Matka jest 4 razy starsza od syna. Za 14 lat będzie 2 razy starsza od syna Ile lat miała matka, kiedy urodziła syna?

5. Liczbę 153 przedstawiamy jako sumę dwóch składników, tak aby jeden składnik był o 27 większy od 40% drugiego składnika. Znajdź te składniki.

6. Towar o wadze 0,6 tony wysłano w pakunkach po 6 kg i 16 kg. Paczek cięższych było o 10 więcej niż lżejszych. Ile było paczek lżejszych a ile cięższych?

7. Za każde bezbłędnie rozwiązane zadanie uczeń otrzymał 4 punkty, ale tracił 1 punkt za każde rozwiązane źle. Po rozwiązaniu 30 zadań uczeń zgromadził 85 punktów. Ile zadań rozwiązał dobrze, a w ilu popełnił błąd?

8. Tomek ma monety po 50 gr i po 20 gr, razem 27 sztuk. Łączna wartość monet wynosi 8,70 zł. Ile monet po 50 gr, a ile po 20 gr ma Tomek?

Prosiłabym żebyście mi podali obliczenia, albo chociaż sam początak, a dalej sobie sama policzę.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
20-0,40*20=20-8=12-cena biletu dla dziecka
x-ilość biletów dla dorosłych
200-x-ilość biletów dla dzieci
20x-wartość biletów dla dorosłych
12(200-x)-wartość biletów dla dzieci
3 360 -wartość wszystkich biletów
20x+12(200-x)-wartość wszystkich biletów

20x+12(200-x)=3 360

2.
19x-zawartość węgla
3x-zawartość wodou
4x-zawartość tlenu

19x+3x+4x=22,36

3.
x-trasa przebyta II dnia
2x-trasa przebyta I dnia
x-1/6x=5/6x-trasa przebyta III dnia
460-długość trasy

2x+x+5/6x=460

4.
x-wiek syna
4x-wiek matki
4x-x=3x-różnica lat
x+14-wiek syna za 14 lat
x+14+3x-wiek matki za 14 lat
2(x+14)-wiek matki za 14 lat

x+14+3x=2(x+14)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Martuch
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2009, 12:58

Post autor: Martuch »

Dzięki anka ;)
A czy mógłby mi ktoś pomóc jeszcze z pozostałymi?? :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

5.
x- I skladnik
153-x - II składnik
0,40(153-x)+27 - I składnik

0,40(153-x)+27=x

6.
0,6t=600kg
x - ilość paczek lżejszych
x+10 - ilość paczek cięższych
6x - waga towaru w paczkach lżejszych
16(x+10) - waga towaru w paczkach cięższych
600 - waga towaru
6x+16(x+10)- waga towaru

6x+16(x+10)=600

7.
x - ilość zadań rozwiązanych dobrze
30-x - ilość zadań rozwiązanych źle
4x - punkty uzyskane za dobrze rozwiązane zadania
1*(30-x) - punkty stracone za zadania rozwiązane źle
85 - ilość uzyskanych punktów
4x-1*(30-x)- ilość uzyskanych punktów

4x-1*(30-x)=85

8.
x - ilość monet 50gr
27-x - ilośc monet 20gr
0,50x - wartość monet 50gr
0,20(27-x) - wartość monet 20gr
8,70 - łączna wartość monet
0,50x+0,20(27-x) - łączna wartość monet

0,50x+0,20(27-x)=8,70
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Martuch
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2009, 12:58

Post autor: Martuch »

anka jesteś aniołem ^^
Wielkie dzięki :)
ODPOWIEDZ