1.Do prostopadłościennego czworokatnego naczynia o wysokości 30 cm i krawędzi podstawy 10 cm wlano 2 litry wody. po przechyleniu naczynia wzdłuż krawędzi podstawy ściana boczna tworzy z poziomem kąt o mierze "alfa". jakie wartości moze przyjmować "alfa" , aby woda nie wylała sie z naczynia??
2. krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Przekatna ściany bovcznej tworzy z druga ścianą bovzna kat o mierze "alfa". Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
graniastosłupy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Zadanie 1
Obliczam |EB|
\(V\)-objętość graniastosłupa, którego podstawą jest trapez A'ABE
\(V= P_{p} \cdot |BC|\\
V= \frac{(|A'A|+|EB| \cdot |AB|)}{2} \cdot |BC|\\
2= \frac{(3+|EB|) \cdot 1}{2} \cdot 1\\
3+|EB|=4\\
|EB|=4-3\\
|EB|=1\)
Obliczam \(|B'E|\)
\(|B'E|=|B'B|-|EB|\\
|B'E|=3-1\\
|B'E|=2\)
Obliczam \(\alpha\)
\(tg\alpha= \frac{|A'B'|}{|B'E|} \\
tg\alpha= \frac{1}{2} \\
\alpha \approx 27^o\)
Kąt \(\alpha\) powinien być nie mniejszy niż \(27^o\)
Obliczam |EB|
\(V\)-objętość graniastosłupa, którego podstawą jest trapez A'ABE
\(V= P_{p} \cdot |BC|\\
V= \frac{(|A'A|+|EB| \cdot |AB|)}{2} \cdot |BC|\\
2= \frac{(3+|EB|) \cdot 1}{2} \cdot 1\\
3+|EB|=4\\
|EB|=4-3\\
|EB|=1\)
Obliczam \(|B'E|\)
\(|B'E|=|B'B|-|EB|\\
|B'E|=3-1\\
|B'E|=2\)
Obliczam \(\alpha\)
\(tg\alpha= \frac{|A'B'|}{|B'E|} \\
tg\alpha= \frac{1}{2} \\
\alpha \approx 27^o\)
Kąt \(\alpha\) powinien być nie mniejszy niż \(27^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Znalazłam w necie rozwiązanie zadania 2
http://www.lo-drohiczyn.home.pl/pl/publika/zad5.pdf
http://www.lo-drohiczyn.home.pl/pl/publika/zad5.pdf
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.