Elastyczność popytu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Elastyczność popytu
Potrzebuję pomocy w zadaniu. Rozważmy funkcję popytu na usługi lotnicze firmy Pelikan opisaną równaniem od=580-2P. Dotychczasowavcena biletu wynosiła 240 zł. Przewoźnik zdecydował się obniżyć cenę biletu do 235zl. Sprawdź przy pomocy elastyczności, przy której cenie przewoźnik uzyska większy utarg. Przy której cenie popyt jest bardziej wrażliwy na zmianę ceny? Oczekuje się, że konkurencyjny przewoźnik obniży ceny swoich biletów o 5%.Przy założeniu, że elastyczność mieszana wynosi2,4, sprawdź co stanie się z popytem na usługi lotnicze firmy Pelikan.
-
- Fachowiec
- Posty: 1647
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Elastyczność popytu
\(TR \) Całkowity utarg (Total Revenue )
\( TR = P\cdot Q = (Cena \ \ \cdot \ \ Ilość \ \ Dobra) = (Price \ \ \cdot \ \ Quantity) \)
\( TR_{1} = P_{1}\cdot Q_{1} = P_{1}\cdot (580 -2P_{1}) = 240\cdot (580 -480) = 240\cdot 100 = 24000 zł.\)
\( TR_{2} = P_{2}\cdot Q_{2} = P_{2}\cdot (580 -2P_{2}) = 235\cdot (580 -470) = 240\cdot 110 = 25850 zł.\)
Przy cenie \( P_{2}= 235 zł \) przewoźnik uzyska większy całkowity utarg o \( 1580 zł.\)
Elastyczność cenowa popytu (Price Ellasticity of Demand)
\( E_{ped} = \frac{\Delta Q}{Q}: \frac{\Delta P }{P} = \frac{(100-110)}{100} :\frac{(240 -235)}{240} = -\frac{10}{100}:\frac{5}{240} = -\frac{1}{10}: \frac{1}{48} = -4,8.\)
Popyt na bilety lotnicze jest elastyczny i bardziej wrażliwy przy cenie spadkowej.
Cena biletu u przewoźnika konkurencyjnego
\( P_{3} = P_{1} - 5\%\cdot P_{1} = 240 zł - 5\%\cdot 240 zł = 238 zł.\)
Elastyczność mieszana (krzyżowa Cross Elasticity)
\( E_{ce} = \frac{\Delta Q_{3}}{Q_{3}}: \frac{\Delta P_{3}}{P_{3}}= \frac{104 -100}{104}:\frac{238 -240}{238} = \frac{4}{104}: \left(-\frac{2}{238}\right)= -\frac{119}{26}= -4,6.\)
Spadek ceny biletu u konkurencyjnego przewożnika spowodował wzrost popytu na bilety lotnicze - bilety lotnicze stały się dobrem komplementarnym.
\( TR = P\cdot Q = (Cena \ \ \cdot \ \ Ilość \ \ Dobra) = (Price \ \ \cdot \ \ Quantity) \)
\( TR_{1} = P_{1}\cdot Q_{1} = P_{1}\cdot (580 -2P_{1}) = 240\cdot (580 -480) = 240\cdot 100 = 24000 zł.\)
\( TR_{2} = P_{2}\cdot Q_{2} = P_{2}\cdot (580 -2P_{2}) = 235\cdot (580 -470) = 240\cdot 110 = 25850 zł.\)
Przy cenie \( P_{2}= 235 zł \) przewoźnik uzyska większy całkowity utarg o \( 1580 zł.\)
Elastyczność cenowa popytu (Price Ellasticity of Demand)
\( E_{ped} = \frac{\Delta Q}{Q}: \frac{\Delta P }{P} = \frac{(100-110)}{100} :\frac{(240 -235)}{240} = -\frac{10}{100}:\frac{5}{240} = -\frac{1}{10}: \frac{1}{48} = -4,8.\)
Popyt na bilety lotnicze jest elastyczny i bardziej wrażliwy przy cenie spadkowej.
Cena biletu u przewoźnika konkurencyjnego
\( P_{3} = P_{1} - 5\%\cdot P_{1} = 240 zł - 5\%\cdot 240 zł = 238 zł.\)
Elastyczność mieszana (krzyżowa Cross Elasticity)
\( E_{ce} = \frac{\Delta Q_{3}}{Q_{3}}: \frac{\Delta P_{3}}{P_{3}}= \frac{104 -100}{104}:\frac{238 -240}{238} = \frac{4}{104}: \left(-\frac{2}{238}\right)= -\frac{119}{26}= -4,6.\)
Spadek ceny biletu u konkurencyjnego przewożnika spowodował wzrost popytu na bilety lotnicze - bilety lotnicze stały się dobrem komplementarnym.