wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Joolxs274
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2024, 15:31
Płeć:

wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: Joolxs274 »

Proszę o pomoc
Znajdz wartosc najmniejsza I najwieksza funkcji \(f(x,y)=x^3+y^2-2y\) na trójkącie o wierzchołkach \(A(1,0)\), \(B(3,0)\), \(C(3,2)\).
Odp. Powinna być: punkty \((0,1)\) poza zbiorem, \(f(3,1)=26, (0,0)\) poza zbiorem, \((0,-1), (\frac{2}{3}, -\frac{1}{3})\) poza zbiorem, \(f(3,0)=f(3,2)=27\) Maksimum, \(f(1,0)=1\) Minimum.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: Tulio »

Jest to standardowe zadanie, robimy jak tu czy tu
Joolxs274
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2024, 15:31
Płeć:

Re: wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: Joolxs274 »

No ale wiem skąd punkt \((0,0), (0,1)\) Maksimum i Minimum, ale nie wiem skąd punkt \((0 -1), (\frac{2}{3},-\frac{1}{3})\) i \( f(3,1)\).
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: Tulio »

\( \cdot \)Punkt \((0,-1)\) - nie mam pojęcia. Tak jak piszą jest "poza zbiorem", tak jak \((-\pi,e)\) i nieskończenie wiele innych punktów.
\( \cdot \)Punkt \((0,0)\) - nie mam pojęcia. Tak jak piszą jest "poza zbiorem", tak jak \((\sqrt{2},\sqrt{77})\) i nieskończenie wiele innych punktów.
\( \cdot \)Punkt \((0,1)\) - nie mam pojęcia. Tak jak piszą jest "poza zbiorem", tak jak \((8!,\frac{1}{9!})\) i nieskończenie wiele innych punktów.
\( \cdot \)Punkt \((\frac{2}{3},-\frac{1}{3})\) - nie mam pojęcia. Tak jak piszą jest "poza zbiorem", tak jak \((321,123)\) i nieskończenie wiele innych punktów.
\( \cdot \)Punkt \((3,1)\) jest poprawnym punktem - należy do obwodu trójkąta (nie jestem pewny czy w zadaniu przez "na trójkącie" rozumie się, "wewnątrz trójkąta [z obwodem]" czy "wyłącznie na obwodzie trójkąta", ale w obu należy), ale nie jest ani maksimum, ani minimum więc nie wiem dlaczego o nim wspomina odpowiedź.

W ogóle jeśli w zadaniu chodzi o ekstrema na obwodzie trójkąta, to zadanie się upraszcza. Znajdujemy bowiem proste zawierające ten obwód:
\(y=0, x\in \left[ 1;3\right] \)
\(x=3, y\in \left[ 0;2\right] \)
\(y=x-1, x\in \left[ 1;3\right] \)
i wstawiamy do funkcji. Kolejno otrzymujemy:
\(f \left( x\right)=x^3, x\in \left[ 1;3\right]\) - minimum w \(\left( 1,0 \right)=1\), maksimum w \(\left( 3,0 \right)=27\)
\(f \left( y\right)=27+y^2-2y, y\in \left[ 0;2\right]\) - minimum w \(\left( 3,1 \right)=26\), które ignorujemy, maksimum w \(\left( 3,2 \right)=27\)
\(f \left( x\right)=x^3 + \left( x-1\right)^2-2 \left( x-1\right) , x\in \left[ 1;3\right]\) - minimum w \(\left( 1,0 \right)=1\), maksimum w \(\left( 3,2 \right)=27\)
i chyba o to chodziło (jak nie, to trzeba całą powierzchnię trójkąta przeanalizować).

PS. Istnieje możliwość, że autorzy odpowiedzi/rozwiązania/zadania rozwiązali zadanie w sposób inny (niż podany w linkach czy powyższy) stąd wychodziły im dodatkowe punkty, które odrzucili - dla nas ta informacja jest zbędna, dla kogoś co też zna "inny" sposób, może być cenna (że poprawnie wykluczył te punkty).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: janusz55 »

Trójkąt o wierzchołkach \( A(1,0), \ \ B(3,0), \ \ C(3,2) \) w układzie współrzędnych prostokątnych \( Oxy. \)

Możemy ten trójkąt z brzegiem opisać jako zbiór:

\( T = \{ (x,y)\in \rr^2: 1 \leq x \leq 3 \wedge0\leq y\leq x -1 \} \)

\( f(x,y) = x^2 + y^2 -2y;\)

Wyznaczamy \( \max_{T} (f(x,y)), \ \ \min_{T}(f(x,y)). \)

Rozwiązując układ równań:

\( \begin{cases} f'_{x}(x,y) =0 \\ f'_{y}(x,y) = 0 \end{cases} \leftrightarrow \begin{cases} 2x = 0 \\ 2y -2 = 0 \end{cases} \leftrightarrow \begin{cases} x = 0 \\ y=1 \end{cases} \)

Punkt \( P(0,1) \) nie należy do wnętrza trójkąta \( T.\)

Funkcja nie ma więc ekstremum lokalnego wewnątrz trójkąta \( T.\)

Znajdujemy jej wartości na na brzegach trójkąta \( T.\)

\( br(\overline{AB}): \ \ 1 \leq x \leq 3, \ \ y = 0. \)

\( f(x,y) = f(x,0) = x^2, \ \ f(1,0) = 1^2 = 1, \ \ f(3,0) = 3^2 = 9.\)

\( br(\overline{BC}): \ \ x = 3. \ \ 0 \leq y \leq 2.\)

\( f(x,y) = f(3,y) = 9 + y^2-2y \)

\( y_{0}= \frac{2}{2}= 1.\)

\( f(3,1) = 9+1^2 -2\cdot 1 = 8.\)

\( f(3,0) = 9 + 0^2 - 2\cdot 0 = 9.\)

\( f(3,2) = 9 + 2^2 - 2\cdot 2 = 9 + 4 - 4 = 9.\)

\( br(\overline{AC}): 1 \leq x \leq 3, \ \ y = x-1. \)

\( f(x,y) = f(x, x-1) = x^2 +(x-1)^2 + 2(x-1) = x^2 + x^2 -2x +1 -2x +2 = 2x^2-4x +3.\)

\( x_{0}= \frac{4}{4} = 1, \ \ f(1) = 2\cdot 1^2-4\cdot 1 + 3 = 1.\)

\( f(1,0) = 2\cdot 1^2 -4\cdot 1 + 3 = 2 -4 +3 = 1.\)

\( f(3,2) = 2\cdot 3^2 -4\cdot 3 + 3 = 11.\)

\( max_{T} f(x,y) = \max\{1, 9, 8 ,11\} = 11.\)

\(min_{T}f(x,y) = min\{1,9, 8,11\} = 1.\)

Funkcja osiąga watość największą \( f_{max} \) w wierzchołku \( C(2,3),\) i wartość najmniejszą \( f_{min} = 1 \) w punkcie \( A \) i na boku trójkąta \( \overline{AC}.\)

Gdyby funkcja posiadała ekstremum (elstrema) lokalne wewnątrz trójkąta. Wartość tego ekstremum (ekstremów) należałoby uwzględnić w wyznaczaniu najmniejszej i największej wartości tej funkcji.

Zadanie rozwiązujemy analogicznie dla funkcji

\( f(x,y) = x^3 +y^2 - 2y. \)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2024, 21:21 przez janusz55, łącznie zmieniany 3 razy.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wartosc najwieksza I najmniejsza funkcji

Post autor: janusz55 »

\( f(x,y) = x^3 +y^2 -2y. \)

\( T = \{(x,y)\in \rr^2 : 1 \leq x \leq 3 \wedge 0 \leq y \leq x- 1\}.\)

Wyznaczamy \( \max_{T} (f(x,y)), \ \ \min_{T}(f(x,y)). \)

Rozwiązując układ równań:

\( \begin{cases} f'_{x}(x,y) =0 \\ f'_{y}(x,y) = 0 \end{cases} \leftrightarrow \begin{cases} 3x^2 = 0 \\ 2y -2 = 0 \end{cases} \leftrightarrow \begin{cases} x = 0 \\ y=1 \end{cases} \)

Punkt \( P(0,1) \) nie należy do wnętrza trójkąta \( T.\)

Funkcja nie ma więc ekstremum lokalnego wewnątrz trójkąta \( T.\)

Znajdujemy jej wartości na na brzegach trójkąta \( T:\)

\( br(\overline{AB}): \ \ 1 \leq x \leq 3, \ \ y = 0. \)

\( f(x,y) = f(x,0) = x^3, \ \ f(1,0) = 1^3 = 1, \ \ f(3,0) = 3^3 = 27.\)

\( br(\overline{BC}): \ \ x = 3, \ \ 0 \leq y \leq 2.\)

\( f(x,y) = f(3,y) = 27 + y^2-2y \)

\( y_{0}= \frac{2}{2}= 1.\)

\( f(3,1) = 27+1^2 -2\cdot 1 = 26.\)

\( f(3,0) = 27 + 0^2 - 2\cdot 0 = 27.\)

\( f(3,2) = 27 + 2^2 - 2\cdot 2 = 27 + 4 - 4 = 27.\)

\( br(\overline{AC}): 1 \leq x \leq 3, \ \ y = x-1. \)

\( f(x,y) = f(x,x-1) = x^3 +(x-1)^2 - 2(x-1) = x^3 + x^2 -2x +1 -2x +2 = x^3 +x^2 -4x +3.\)

\( f'(x) = 3x^2+2x -4 = 0 \)

\( \Delta = 4 -4\cdot 3 \cdot (-4) = 52.\)

\( x{1} = -\frac{1}{3}(1 + \sqrt{13})\approx -1,55.\)

\( x_{2} = -\frac{1}{3}(1-\sqrt{13})\approx 0,86.\)

\( f(-1,55) = (-1,55)^3 +(-1,55)^2 -4(-1,55) +3 \approx 7,88;\)

\( f(0,86) =(0,86)^3 + 0,86^2 -4(0,86)+3 \approx 0,94. \)

\( f(1,0) = 2\cdot 1^3 -4\cdot 1 + 3 = 2 -4 +3 = 1.\)

\( f(3,2) = 3^3 +2 \cdot 3 + 3 = 27 + 6 +3 = 36 .\)

\( max_{T} f(x,y) = \max\{26; 27; 7,88; 0,94; 1 ; 36\} = 36.\)

\(min_{T}f(x,y) = \min \{26; 27; 7,88; 0,94; 1 ; 36 \} = 1,0.\)

Funkcja osiąga wartość największą \( f_{max} = 36 \) w wierzchołku \( C(2, 3),\) i wartość najmniejszą \( f_{min} = 1,0 \) w wierzołku \( A \) boku \( \overline{AC} \) trójkąta.

Gdyby funkcja posiadała ekstremum lokalne wewnątrz trójkąta. Wartość tego ekstremów należałoby uwzględnić w wyznaczaniu najmniejszej i największej wartości tej funkcji.
ODPOWIEDZ