wybory- proba reprezentatywna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

wybory- proba reprezentatywna

Post autor: Lipus »

czy ktos wie jak to rozwiazac?
Kandydat na prezydenta chce poznać swoje poparcie wśród wyborców. W tym celu zlecił agencji, aby wykonała badania. Agencja wylosowała reprezentatywną próbę do badania. Jak duża powinna być ta próba, aby uzyskany wynik różnił się od rzeczywistego poparcia dla tego kandydata nie więcej niż̇ o 3% z prawdopodobieństwem co najmniej 0,95?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: janusz55 »

Liczebność próby dla szacowania proporcji.

Liczebność próby reprezentatywnej \( n \) obliczamy z przedziału ufności dla frakcji.

\( P(\{|X-Y|<0,03\}) = 0,95.\)


\( n = \frac{z^2_{\alpha}}{4d^2}.\)

Z poziomu ufności \( 1-\alpha = 0,95, \) otrzymujemy wartość współczynnika ufności \( \alpha= 1-0,95 = 0,05.\)

Z tablicy dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego lub programu komputerowego na przykład R znajdujemy wartość kwantyla \( z_{\alpha} \) rzędu \( 0,05.\)

Program R

Kod: Zaznacz cały

> zalpha = qnorm(1-0.05/2)
> zalpha
[1] 1.959964
Mamy dane:
\( z_{0.05} = 1,96 \ \ d = 0,03.\)

\( n = \frac{(1,96)^2\cdot 0,05 \cdot 0,05}{4\cdot (0,03)^2} = 1068. \)

Kod: Zaznacz cały

> n = ((1.96)^2)/(4*0.03^2)
> n
[1] 1067.111
Odpowiedź: aby uzyskany wynik różnił się od rzeczywistego poparcia dla tego kandydata nie więcej niż̇ o \( 3\%\) z prawdopodobieństwem co najmniej \( 0,95,\) próba reprezentatywna wylosowana przez agencję do badania powinna wynosić co najmniej \( 1068 \) osób.
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: Lipus »

a jak wyszlo to 1067 jak z tego n mi wychodzi ze z tych liczb wychodzi 2,6666
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: Lipus »

bo wychodzi tyle bez tego *0.05 * 0.05 w liczinku. A w tym wzorze nie trzeba nijak uwzgledniac populacji badania? Bo wiem ze nie ma w tresci ale widzialem kiedys takie z populacja
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: janusz55 »

Uwzględniamy przedział dwustronny. Stąd dzielimy kwantyl rzędu \( 0,05 \) przez \( 2.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: janusz55 »

Uwzględniamy przedział ufności dwustronny. Stąd dzielimy kwantyl rzędu \( 0,05 \) przez \( 2.\)
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: Lipus »

ale chodzi mi o to że to się sobie nie równa

\( \frac{(1,96)^2 * 0.05 * 0.05}{4 * (0.03)^2} =/= 1068 \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: wybory- proba reprezentatywna

Post autor: janusz55 »

Jeżeli nie wiemy jakiego rzędu może być szacowana proporcja, należy przyjąć \( p = q =0.5,\) co oznacza przyjęcie największej możliwej wariancji w populacji dychotomicznej \( p\cdot q = 0,25.\)

Doprowadza to do wzoru.

\( n = \frac{z^2_{\alpha}}{4d^2} = \frac{1,96^2}{4\cdot 0,03^2} = 1068.\)

Wzór

\( n=\frac{z^2_{\alpha}\cdot p\cdot q}{d^2} \) stosuje wtedy, gdy znany jest rząd szacowanej proporcji.

Proszę poprawić wzór na liczebność próby \( n \) bez iloczynu \( p\cdot q. \)
ODPOWIEDZ