Równanie różniczkowe II stopnia

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suriin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2024, 11:11
Płeć:

Równanie różniczkowe II stopnia

Post autor: suriin »

Dzień dobry, jak rozwiązać takie zadanie?

\((y-1)\cdot y''=2(y')^2\)

Co mamy tutaj podstawić, jeżeli nie mamy żadnego x? Prosiłabym o wytłumaczenie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe II stopnia

Post autor: korki_fizyka »

Obawiam się, że bez zaznajomienia się samodzielnie z podstawami rachunku różniczkowego nie dasz rady.
Polecam Krysickiego, Włodarskiego - Analiza tom 2
Spoiler
y = f(x)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Równanie różniczkowe II stopnia

Post autor: janusz55 »

\( (y-1) y''=2(y')^2 \ \ (1) \)

Nie musi występować \( x, \) aby można było wykonać podstawienie.

Jest to równanie różniczkowe-zwyczajne drugiego rzędu nieliniowe.

Obniżamy, rząd równania o jeden podstawieniem \( z= y', \) przyjmując \( y \) za zmienną niezależną, mamy

\( y^{''} = \frac{dz}{dy} z \)

Równanie przyjmuje postać:

\( (y-1)\frac{dz}{dy}z = 2z^2\)

Upraszczamy przez \( z \) (równość \( z= 0 \) daje \( y = const, \) co odrzucamy, bo \( y \) przyjęliśmy za zmienną niezależną).

\( (y-1)\frac{dz}{dy} =2z.\)

Rozdzielamy zmienne

\(\frac{dz}{z} = \frac{2dy}{y-1} \)

Całkujemy obustronnie

\( \int \frac{dz}{z} = \int \frac{2}{y-1}dy, \)

Znajdujemy \( z \)

\( \ln|z|= 2\ln|y-1| + \ln(|a|) \)

\( \frac{z}{(y-1)^2} =a \)

Wracając do funkcji \( y \)

\( \frac{y'}{(y-1)^2} = a\)

Jest to całka pierwsza równania równania\( (1) \)

Całkując jeszcze, raz znajdujemy całkę ogólną (rozwiązanie ogólne) równania

\(\int \frac{y'}{(y-1)^2}dy = \int a dx \)

\( \frac{1}{1-y} = ax +b \)

Stąd

\( 1- y = \frac{1}{ax + b} \)

\( y (x) = 1 -\frac{1}{ax + b} \)

\( y(x) = \frac{ax + b - 1}{ax + b}. \)
ODPOWIEDZ