Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Planimetria

Post autor: Antek5 »

Środkowe trójkąta ABC przeprowadzono z wierzchołków A i B mają długości równe odpowiednio 9 i
12
a przecinają się pod kątem prostym. Oblicz długości boków AB i AC
nie za bardzo wiem o co chodzi z tym środkiem ciężkości:/, jak to możliwe że w odpowiedziach
AS=2/3? oraz BS=2/3? czy ktoś mógłby mi pomóc?
Z góry dziękuje :D
RYSUNEK.png
RYSUNEK.png (11.05 KiB) Przejrzano 322 razy
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Planimetria

Post autor: janusz55 »

Przedstawiłeś na rysunku dwusieczne kątów \( A, B \), zamiast środkowe boków \( \overline{BC}, \overline{AC}.\)

Środek ciężkości, to punkt przecięcia się środkowych boków.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Planimetria

Post autor: janusz55 »

Korzystamy z twierdzenia.
Środkowe trzech boków trójkąta przecinają w jednym punkcie (środku ciężkości), który dzieli każdą ze środkowych na dwa odcinki. Odcinek przylegający do wierzchołka jest dwa razy większy od drugiego.

Jeśli środek ciężkości trójkąta oznaczymy literką \( S\) to korzystając z tego twierdzenia:

\( |\overline{AS}|= \frac{2}{3}\cdot 9 = 6, \ \ |\overline{BS}| = \frac{2}{3}\cdot 12 = 8. \)

Długości pozostałych odcinków środkowych:

\( |\overline{SD}|= \frac{1}{3}\cdot 9 = 3, \ \ |\overline{SE}|= \frac{1}{3}\cdot 12 = 4.\)

Z trójkąta prostokątnego \( ABS: \ \ |\overline{AB}|^2 = |\overline{AS}|^2 + |\overline{BS}|^2 = ...\)

Z trójkąta prostokątnego \( ASE \) połowa długości boku \(\overline{BC} \) jest równa \( |\overline{AE}| = \sqrt{|AS|^2 - |SE|^2} = ...\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Planimetria

Post autor: Jerry »

Ze schludnego (!) rysunku i własności środkowych:
  1. \(|AS|=6,\ |SL|=3,\ |BS|=8,\ |SK|=4\)
  2. z tw. Pitagorasa:
    • \(|AB|=\sqrt{6^2+8^2}=\ldots\)
    • \(|AK|=\sqrt{6^2+4^2}=\ldots\)
    • \(|LB|=\sqrt{3^2+8^2}=\ldots\)
  3. \(|AC|=2\cdot|AK|,\ |BC|=2\cdot|LB|\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ