Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Planimetria

Post autor: Antek5 »

Kąty między bokiem trójkąta ostrokątnego, a wysokościami opuszczonymi z wierzchołków
należących do tego boku mają miary 20° i 40°. Znajdź miary kątów trójkąta.
Z góry dziękuje :)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: Tulio »

Cytując klasyka: zrób schludny rysunek. Mój takowy nie jest (mam tylko telefon i grube palce do dyspozycji):
Untitled3_20240416151001.png
Kolejno znajdź kąty:
\(| \angle BFA| = 120°\)
\(| \angle AFE| = 60° = | \angle BFD|\)
\(| \angle FAE| = 30° = | \angle FBD|\)
\(| \angle BCA| = 60°\)
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: Antek5 »

zastanawia mnie skąd AEF oraz FDB ma 90°?🤔
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: Antek5 »

aaaaaa chwila bo jak poprowadzisz wysokość to z obu stron masz katy proste!
Antek5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2024, 16:22
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: Antek5 »

Dziękuje!
zrobiłem schludny rysunek i wszystko się wyjaśniło;)
ODPOWIEDZ