Trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Trygonometria

Post autor: Rahel »

Mając dane \(\tg\left(\alpha-{\pi\over3}\right)=2\),oblicz \(\tg\alpha\).Wynik zapisz w postaci \(a\sqrt b+c\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

Ponieważ
\(\tg\left(\alpha-{\pi\over3}\right)=\frac{\tg\alpha-\sqrt3}{1+\tg\alpha\cdot\sqrt3}\)
to musi
\(\frac{\tg\alpha-\sqrt3}{1+\tg\alpha\cdot\sqrt3}=2\\\ldots\\ \tg\alpha=\frac{-\sqrt3-2}{2\sqrt3-1}=
\frac{(-\sqrt3-2)(2\sqrt3+1)}{(2\sqrt3-1)(2\sqrt3+1)}=\ldots\)
Pozdrawiam
PS. Ogarnij, proszę, kod \(\LaTeX\).
ODPOWIEDZ