Granice z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Granice z parametrem

Post autor: Rahel »

Oblicz wszystkie wartości parametru p,dla których granice \(\Limn\frac{n^2-4}{2n^2+8}\) i \(\Limn\frac{(pn-1)^3+8}{(p-2)n^3+4}\) są liczbami odwrotnymi
Zapisz obliczenia.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3539
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Granice z parametrem

Post autor: Jerry »

\(\Limn\frac{n^2-4}{2n^2+8}\cdot\Limn\frac{(pn-1)^3+8}{(p-2)n^3+4}=1\iff\left(\frac{1}{2}\cdot\frac{p^3}{p-2}=1\wedge p\ne2\right)\\
p^3-2p+4=0\\
(p+2)(p^2-2p+2)=0\\ p=-2\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ