Oblicz (wyr. algebraiczne)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janwojcikowski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2024, 12:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janwojcikowski »

Oblicz:
\(\frac{2a^2-ab-3b^2}{2a^2-5ab+3b^2}\)

Nie wiem skąd w sugerowanych odpowiedziach jest: \(\frac{a+b}{a-b}\)

Z góry dziękuję,
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janusz55 »

\( \frac{2a^2-ab-3b^2}{2a^2-5ab+3b^2} \)

Miejscami zerowymi licznika i mianownika tego wyrażenia wymiernego są odpowiednio: \( a = -b,\) i \( a = b. \)

Dzieląc wielomian w liczniku i w mianowniku odpowiednio przez \( a+b \) i \( a -b \) otrzymujemy rozkład:

\( \frac{2a^2-ab-3b^2}{2a^2-5ab+3b^2} = \frac{(a+b)(2a -3b)}{(a-b)(2a-3b)} = \frac{a+b}{a-b}, \ \ a\neq 0, \ \ a \neq \frac{3}{2}b. \)
janwojcikowski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2024, 12:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janwojcikowski »

Dziękuję. Mam pytanie skąd wynika założenie 𝑎≠0
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janusz55 »

Z równości: \( a = -b, \ \ a = b. \)
janwojcikowski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2024, 12:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janwojcikowski »

nie powinno być a - b ≠ 0 => a ≠ b zamiast a ≠ 0
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: janusz55 »

To dodatkowe założenie o którym zapomniałem.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Oblicz (wyr. algebraiczne)

Post autor: Icanseepeace »

Alternatywą może być skorzystanie z faktu iż pomiędzy liczbami a i b musi istnieć zależność liniowa tj:
\( a = bt \) dla pewnego rzeczywistego \(t\)
Po podstawieniu wystarczy rozłożyć na czynniki dwa trójmiany kwadratowe i skrócić wspólny czynnik.
ODPOWIEDZ