zadanie z kombinatorykii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin_rozrabiaka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2024, 00:51
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

zadanie z kombinatorykii

Post autor: marcin_rozrabiaka »

Ile jest liczb sześciocyfrowych, w zapisie których występują co najmniej dwie dwójki i co najmniej dwie trojki?

Próbowałem zrobić to zadanie 'normalnie' zgodnie z poleceniem oraz zdarzeniem przeciwnym, ale wyniki wychodzą odległe od poprawnej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: zadanie z kombinatorykii

Post autor: Jerry »

Wg mnie przez przypadki:
  1. brak innych cyfr (wybieram pozycje dla dwójki, pozostałe uzupełniam trójkami): \({6\choose2}+{6\choose3}+{6\choose4}\)
  2. jedna cyfra inna:
    • zero (wybieram pozycję dla zera, pozycje dla dwójek, pozostałe uzupełniam trójkami): \({5\choose1}\cdot\left({5\choose2}+{5\choose3}\right)\)
    • inna (wybieram cyfrę, pozycje dla niej,pozycje dla dwójek, pozostałe uzupełniam trójkami): \({7\choose1}\cdot{6\choose1}\left({5\choose2}+{5\choose3}\right)\)
  3. dwie cyfry inne:
    • dwa zera (wybieram pozycje dla zer...): \({5\choose2}\cdot{4\choose2}\)
    • zero i inna (...): \({5\choose1}\cdot{7\choose1}\cdot{5\choose1}\cdot{4\choose2}\)
    • dwie inne, rożne od zera, i takie same (...): \({7\choose1}\cdot{6\choose2}\cdot{4\choose2}\)
    • dwie inne, rożne od zera, i rożne (wybieram cyfry, pozycje dla nich i wstawiam, ...): \({7\choose2}\cdot{6\choose2}\cdot2!\cdot{4\choose2}\)
Pozostaje doliczyć i dodać...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ