Ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Ciągłość funkcji

Post autor: Hermi »

Dobrać parametr \(a\in\rr\) tak, aby funkcje były ciągłe w punkcie \(( x_0, y_0 ) =(0,0)\)
\[
f(x,y)=\begin{cases}
\frac{tg(x^2+ay^2)}{x^2+2y^2}&\text {dla}& (x,y) \neq (0,0)\\ 1 &\text {dla}& (x,y) = (0,0)\end{cases}

\]
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 425 razy

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: janusz55 »

\( \Lim_{(x,y)\rightarrow (0,0)} \frac{\tg(x^2 +2y^2)}{x^2+2y^2} = 1. \)

\( a = 2.\)
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: Hermi »

Zastosowałeś wzór na granice z tg ten z licznkiem i mianownikiem?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: Jerry »

Fakt:
\[\Lim_{z\to0}\frac{\tg z}{z}=\Lim_{z\to0}\frac{\sin z}{z}=1\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ