Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
x_gabi_x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 lut 2024, 15:15
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Post autor: x_gabi_x »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(m\), dla których funkcja \(f(x)= -{1\over4} x^2+(2m-1)x+9\) ma dwa różne miejsca zerowe, których suma zawiera się w przedziale \((4,12)\).
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 62 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Post autor: Tulio »

\(x_1 + x_2 = \frac{-b}{a} = \frac{2m-1}{ \frac{1}{4} } = 8m-4\)
\(8m+4>4 \wedge 8m-4 < 12\)

PS. Pamiętaj o \( \Delta > 0\)
ODPOWIEDZ