Funkcja kwadratowa - wyznacz m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
x_gabi_x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 lut 2024, 15:15
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Funkcja kwadratowa - wyznacz m

Post autor: x_gabi_x »

Jeśli osią symetrii wykresu funkcji f(x)=2x^2+(m+2)x-6 jest prosta o równaniu x=1, to m=?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Funkcja kwadratowa - wyznacz m

Post autor: janusz55 »

Oś symetrii paraboli o równaniu \( y = ax^2 +bx + c \) jest prostą \( x = \frac{-b}{2a}. \)

\( a = 2, \ \ b = m+2, \)

\( -\frac{m+2}{4} = 1 \)

\( m = \ \ ... \)
ODPOWIEDZ