Trapez - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1641
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Gdzie jest wspomniany w dowodzie romb?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 237
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:34 Gdzie jest wspomniany w dowodzie romb?
Jawnie nie jest, ale działa dla niego. Przeanalizuj dowód. Jego dowód działa dla dowolnego trapezu, w tym rombu.
Jak ktoś dowodzi czegoś dla dowolnego prostokąta, to musi też dowieść osobno dla kwadratu?
Przyznaj, że źle (nie)przeczytałeś treść zadania w końcu.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1641
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Jerry przeprowadził dowód dla \( 4r^2 = a\cdot b \)

W dyskusji przyznał, że nierówność mniejszości zachodzi dla rombu. Zabrakło tego stwierdzenia w dowodzie.

Nie brałem się za rozwiązywanie tego zadania, po przeanalizowaniu rozwiązania Jerrego , które mi się podoba.

Po wysłuchaniu rozwiązań w Youtubie wtrąciłem, że autor zadania przyjął drugą wersję definicji trapezu ...

Bo dla równoległoboku powyższa nierówność nie zachodzi, a zachodzi i stąd moja pomyłka.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2024, 11:04 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 237
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:54 Jerry przeprowadził dowód dla \( 4r^2 = a\cdot b \)
Nieprawda. Jerry przeprowadził dowód dla \(4r^2 <= a\cdot b\) (przecież to wyraźnie widać).
janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:54 W dyskusji przyznał, że nierówność mniejszości zachodzi dla rombu.
Nieprawda. Przyznał, że równość zachodzi dla trapezu równoramiennego. On przeprowadził dowód dla dowolnego trapezu.

To w Twoim podlinkowanym filmiku jest zadanie o trapezie równoramiennym - tu jest trapez dowolny i dla niego zachodzi \(4r^2 <= a\cdot b\) i dla takiego też Jerry przeprowadził dowód.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1641
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: janusz55 »

Nie rozumiemy się, więc proponuję zamknąć tą dyskusję.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

Przyjmę do wiadomości krytykę, o ile janusz55 poda swój dowód dyskutowanego faktu, z wszystkimi przypadkami, których oczekuje!

Miłego dnia

[edited] po powyższym: zgoda. A magiczne słowo?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 237
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:54 Jerry przeprowadził dowód dla \( 4r^2 = a\cdot b \)
Po wysłuchaniu rozwiązań w Youtubie wtrąciłem, że autor zadania przyjął drugą wersję definicji trapezu ...
Znikąd to nie wynika. Warto dodać: "Po wysłuchaniu rozwiązań w Youtubie jakichś innych zadań wtrąciłem"
janusz55 pisze: 29 mar 2024, 10:54 Bo dla równoległoboku powyższa nierówność nie zachodzi, a zachodzi i stąd moja pomyłka.
tego zdania nie rozumiem.
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Trapez - dowód

Post autor: anilewe_MM »

Fakty znałam :wink: , do dowodu bym nie dotarła, ale w pełni ogarnęłam :D . Dziękuję!
Jerry pisze: 29 mar 2024, 11:14 A magiczne słowo?
Napiszę ja, z wdzięczności za pomoc, którą dostaję na forum:
Przepraszam, że mój temat znowu budzi do życia trolle i nieogary.

Ewelina
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trapez - dowód

Post autor: Jerry »

To nie Twoja wina, nie przepraszaj, a w miarę potrzeb pytaj!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ