Chcę zrozumieć, jak „poprawnie” rozwiązać następujący układ równań. Rozwiązałem już system, ale za pomocą ręcznej brutalnej siły. Uważam, że istnieje bardziej matematyczne podejście.
Biorąc pod uwagę... X = 10a + 2b - c | Y = 2a + 4b - do | Z = -b + 6c |
Gdzie zmienne muszą być równe... X = 70, Y = 30, Z = 0
Jak rozwiązać a, b, c?
Odpowiedź brzmi: a=8, b=4, c=2. Rozwiązałem to głupią, brutalną siłą. Jakaś forma algebry liniowej/arytmetyki macierzowej?
Dzięki!!
Rozwiązywanie układu równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązywanie układu równań
Popraw treść posta, bo nie do końca wiadomo jak wygląda wyjściowy układ.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.