Zadanie dowodowe planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bhop
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 19 sie 2023, 22:56
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadanie dowodowe planimetria

Post autor: Bhop »

Dany jest trójkąt ostrokątny ABC, którego pole jest równe 36. Pole trójkąta BDE jest równe 4, gdzie AE i CD są wysokościami trójkąta ABC.

Wykaż, że cosinus kąta DBE jest równy 1/3.

Obrazek mile widziany.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Zadanie dowodowe planimetria

Post autor: Jerry »

Niech \(|BC|=a>0,\ |AB|=c>0,\ |\angle ABC|=\beta\in(0^\circ;90^\circ)\). Wtedy:
  1. \(36=P_{\Delta ABC}={1\over2}\cdot a\cdot c\cdot\sin\beta\So ac\sin\beta=72\)
  2. Z \(\Delta ABE:\ |BE|=c\cos\beta\)
  3. Z \(\Delta DBC:\ |DB|=a\cos\beta\)
  4. \(4=P_{\Delta DBE}={1\over2}\cdot|BE|\cdot|DB|\cdot\sin\beta={1\over2}\cdot c\cos\beta\cdot a\cos\beta\cdot\sin\beta={1\over2}\cdot\cos^2\beta\cdot72\So\cos^2\beta={1\over9}\)
  5. Wobec \(\beta\in(0^\circ;90^\circ)\) mamy \(\cos\beta={1\over3}\). CKD
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ