Predkosc fotonu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaskronczyk1488
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 mar 2024, 16:21
Podziękowania: 1 raz

Predkosc fotonu

Post autor: Zaskronczyk1488 »

Po torach równoległych poruszają się dwa fotony, z których każdy ma w próżni
prędkość c. Jaką prędkość będzie miał jeden foton względem drugiego, gdy oddalają się od siebie?
a) 0,
b) c,
c) 2c
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Predkosc fotonu

Post autor: janusz55 »

\( u = \frac{c+c}{1 +\frac{c\cdot c}{c^2}} = \frac{2c}{1 + 1} = c.\)

Odpowiedź: b)
ODPOWIEDZ