Drgania harmoniczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szupper
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 02 mar 2024, 16:14
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Drgania harmoniczne

Post autor: szupper »

Punkt materialny wykonuje drgania harmoniczne o amplitudzie A i okresie T. Jeżeli
zwiększymy dwukrotnie okres drgań, a amplituda nie zmieni się, to jego maksymalna energia
kinetyczna:
a) nie ulegnie zmianie
b) zmaleje dwukrotnie
c) wzrośnie dwukrotnie
d) zmaleje czterokrotnie

Prośba o krótkie wyjaśnienie wyboru. Dzięki :mrgreen:
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Drgania harmoniczne

Post autor: janusz55 »

Dane:

\( A, \ \ T, \ \ 2T. \)

Obliczyć: \( \frac{E_{kmaks}}{E'_{kmaks}} \)

ROZWIĄZANIE

\( E_{kmaks}= \frac{1}{2}kA^2 \)

\( \omega = \frac{2\pi}{T} = \sqrt{\frac{k}{m}} \)

\( \omega^2 = \frac{4\pi}{T^2} = \frac{k}{m} \)

\( k = \frac{4\pi^2 m}{T^2} \)

\( E_{kmaks} = \frac{1}{2} \frac{4\pi m}{T^2}\cdot A^2 \)

\( E'_{kmaks} = \frac{1}{2}\frac{4\pi m}{(2T)^2} A^2 = \frac{1}{4} \cdot \left(\frac{1}{2}\frac{4\pi m}{T^2}A^2 \right) = \frac{1}{4} E_{maks}.\)

Odpowiedź: jeśli okres drgań punktu materialnego zwiększymy dwukrotnie i amplitudę pozostawimy bez zmian, to jego maksymalna energia kinetyczna zmaleje czterokrotnie d).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Drgania harmoniczne

Post autor: janusz55 »

Dane:

\( A, \ \ T, \ \ 2T. \)

Obliczyć: \( \frac{E_{kmaks}}{E'_{kmaks}} \)

ROZWIĄZANIE

\( E_{kmaks}= \frac{1}{2}kA^2 \)

\( \omega = \frac{2\pi}{T} = \sqrt{\frac{k}{m}} \)

\( \omega^2 = \frac{4\pi^2}{T^2} = \frac{k}{m} \)

\( k = \frac{4\pi^2 m}{T^2} \)

\( E_{kmaks} = \frac{1}{2} \frac{4\pi^2m}{T^2}\cdot A^2 \)

\( E'_{kmaks} = \frac{1}{2}\frac{4\pi^2 m}{(2T)^2} A^2 = \frac{1}{4} \cdot \left(\frac{1}{2}\frac{4\pi^2 m}{T^2}A^2 \right) = \frac{1}{4} E_{maks}.\)

Odpowiedź: jeśli okres drgań punktu materialnego zwiększymy dwukrotnie i amplitudę pozostawimy bez zmian, to jego maksymalna energia kinetyczna zmaleje czterokrotnie d).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne

Post autor: korki_fizyka »

Czy będzie jeszcze kolejna korekta?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ