Zadanie z okręgu i kątów w nim

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kotrimek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2022, 21:27
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Zadanie z okręgu i kątów w nim

Post autor: kotrimek »

Witam, niestety nie mogłem wstawić załącznika bo jest za duży, zadanie znajduje się w linku poniżej (potrzebny jest rysunek do rozwiązania, tak to bym wstawił samą treść)
[ciach]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Zadanie z okręgu i kątów w nim

Post autor: Jerry »

Załącznik wszedł:
IMG-20240312-092032.jpg
Podaj teraz, proszę, treść!

Pozdrawiam
kotrimek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2022, 21:27
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Re: Zadanie z okręgu i kątów w nim

Post autor: kotrimek »

Dobrze, podaję poniżej treść zadania:
W okręgu o środku A poprowadzona odcinki tak, jak na rysunku obok. Litery \(\alpha, \beta , \gamma , \delta\) oznaczają miary odpowiednich kątów środkowych bądź wpisanych.
Wybierz dwie odpowiedzi, które przedstawiaja prawdziwe relacje między podanymi kątami przy każdych możliwych wartościach \(\alpha , \beta , \gamma\) i \(\delta\) .
A. \(\alpha + \delta = 90°\)
B. \( \beta = 2 \delta \)
C. \(180 ° - \beta + \delta = 90 °\)
D. \(\beta + 2 \alpha = 180 °\)
E. \(2 \delta + \beta = 180°\)
F. \(\alpha + \beta + \gamma + \delta = 180 °\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Zadanie z okręgu i kątów w nim

Post autor: Jerry »

A, bo \(\alpha=\gamma\) i \(\gamma+\delta=180^\circ-90^\circ\)
E, bo \(\beta'=2\delta\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ