Punkty okresowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma02
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2023, 14:18
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Punkty okresowe

Post autor: matma02 »

Proszę o pomoc z zadaniem:
\(f: S^1 -> S^1\)
\(f(z)=z^2\)
Teza: Uzasadnić że dla każdego n odwzorowanie f ma punkt okresowy o okresie podstawowym n
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1649
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Punkty okresowe

Post autor: janusz55 »

Punkt \( x ∈ X \) nazywamy okresowym o okresie \( 1\leq n ∈ N, \) jeśli \( f^{n}(x) = x. \)

Najmniejszą taką liczbę \( n \) nazywamy okresem podstawowym punktu \( x.\)

Musimy znaleźć taką najmniejszą liczbę naturalną \( n \) taką, że

\( f(z) = z^{2^{n}} = z \ \mid \cdot \frac{1}{z} \)

\( z^{2^{n}-1} = 1 \)

Jedynkę zamieniamy na liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej

\( 1 = \cos(2\pi) + \sin(2\pi).\)

Jeśli \( z = \cos(x) + i\sin(x), \)

to ze wzoru de Moivre'a

\( [\cos(x) + i\sin(x)]^{2^{n}-1} = [\cos(2\pi) + i\sin(2\pi)] \)

Stąd

\( (2^{n}-1)\cdot x = 2\pi \)

\( x = \frac{2\pi}{2^{n} -1}. \)

\( \Box \)
ODPOWIEDZ