pole trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

pole trójkąta

Post autor: anilewe_MM »

Z punktu \(A=(- \frac{9}{2},\frac{9}{2}) \) poprowadzono styczne do okręgu \((x+2)^2+(y+3)^2=50\). Oblicz pole trójkąta ABC, gdy B, C są punktami styczności tych prostych z okręgiem.

Policzyłam równania stycznych, rozwiązałam układy z tych równań i równania okręgu, wyliczyłam współrzędne B i C i pole trójkąta. Ale się strasznie naliczyłam :( . Można szybciej?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: pole trójkąta

Post autor: Jerry »

Wg mnie: ponieważ odległość danego punktu od środka okręgu jest równa \({5\sqrt{10}\over2}\), to długość odcinków stycznych jest równa \(\sqrt{\left({5\sqrt{10}\over2}\right)^2-\sqrt{50}^2}={5\sqrt2\over2}\) i żeby wyznaczyć punkty styczności wystarczy rozwiązać układ:
\[\begin{cases}(x+2)^2+(y+3)^2=\sqrt{50}^2\\ \left(x+{9\over2}\right)^2+\left(y-{9\over2}\right)^2=\left({5\sqrt2\over2}\right)^2\end{cases}\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: pole trójkąta

Post autor: janusz55 »

Drugi sposób

Oznaczmy współrzędne na przykład punktu styczności B przez \( (x,y) \) opuszczamy indeks B.

Z prostopadłości w punkcie styczności wektora promienia okręgu i wektora stycznego

\( (x+2)\left(x + \frac{9}{2}\right) + (y+3)\left(y - \frac{9}{2}\right) = 0 \ \ (1) \)

Z odległości punktu \( (x,y) \) od środka okręgu

\( (x+2)^2 + (y+3)^2 = 50 \ \ (2)\)

Rozwiązując układ równań \( (1), (2) \), otrzymujemy współrzędne punktów styczności \( B(-7, 2) \ \ C(-1, 4).\)

Obliczamy pole trójkąta ABC metodą wyznacznikową

Współrzędne wektorów rozpinających równoległobok \( \vec{AB} = \left[ -\frac{5}{2}, -\frac{5}{2}\right], \ \ \vec{AC} = \left[\frac{7}{2}, -\frac{1}{2}\right].\)

\( P_{\Delta ABC} = \frac{1}{2} \left| \left|\begin{matrix}-\frac{5}{2} & -\frac{5}{2} \\ \frac{7}{2} & -\frac{1}{2} \end{matrix} \right| \right| = \frac{1}{2}\left(\frac{5}{4}+ \frac{35}{4}\right) = \frac{1}{2}\cdot \frac{40}{4} = 5.\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: pole trójkąta

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ