Fizyka - praca i energia kinetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marianqw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2023, 13:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Fizyka - praca i energia kinetyczna

Post autor: marianqw »

Klient pcha wózek na zakupy na odcinku 20,0 m ze stałą prędkością. Siła tarcia wynosi 35,0 N. Wózek jest pchany siłą pod kątem 25 stopni względem poziomu. Wykorzystując zasadę zachowania energii, wyznacz siłę, jaką działa klient na wózek.

Czy do rozwiązania tego zadanie nie jest potrzebna masa wózka?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Fizyka - praca i energia kinetyczna

Post autor: janusz55 »

Masa wózka nie jest potrzebna do rozwiązania zadania.

Praca siły tarcia:

\( W_{T} = F\cdot d \cdot \cos(\theta), \ \ \theta = 180^{o}. \)

\( W_{T} = 35,0 (N)\cdot 20,0 (m)\cdot \cos(180^{o}) = -700 J.\)

Praca siły grawitacji

\( W_{G} = F\cdot d \cdot \cos(\theta), \ \ \theta = 90^{o}.\)

\( W_{G} = 35,0 N \cdot 20,0 m \cdot \cos(90^{o}) = 0 J.\)

Praca jaką wykonuje klient

\( W = W_{T} + W_{G} = 0 \)

\( W = -700 J + 0 J = 0 \)

\( W = 700 J.\)

Wartość siły, jaką działa klient na wózek

\( W = F\cdot d\cdot \cos(\theta), \ \ \theta = 25^{o}.\)

\( F =\frac{W}{d\cdot \cos(\theta)} \)

\( F = \frac{700 J}{20 (m)\cdot \cos(25^{o})} \approx 38,6 N.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - praca i energia kinetyczna

Post autor: korki_fizyka »

marianqw pisze: 28 lut 2024, 14:50 Klient pcha wózek na zakupy na odcinku 20,0 m ze stałą prędkością. Siła tarcia wynosi 35,0 N. Wózek jest pchany siłą pod kątem 25 stopni względem poziomu. Wykorzystując zasadę zachowania energii, wyznacz siłę, jaką działa klient na wózek.

Czy do rozwiązania tego zadanie nie jest potrzebna masa wózka?
Za to jest potrzebna informacja jak jest skierowana siła pchająca wózek, kąt to za mało.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Fizyka - praca i energia kinetyczna

Post autor: janusz55 »

Na ogół do tego typu zadań zamieszczone są rysunki i to kolorowe.
ODPOWIEDZ