Udowodnij kwadrat w kwadracie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kanji
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 lut 2024, 22:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Udowodnij kwadrat w kwadracie

Post autor: kanji »

W kwadrat o polu równym 2 wpisano prostokąt o polu z tak, że każdy wierzchołek tego
prostokąta należy do innego boku kwadratu. Udowodnić, że 1 ≤ z < 2 , kiedy wpisany
prostokąt jest kwadratem
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Udowodnij kwadrat w kwadracie

Post autor: Jerry »

  1. Wpisywane prostokąty mają oś symetrii zawierającą przekątną danego kwadratu. Wtedy pole takiego prostokąta \(z\in(0;1]\) i jednym z nich jest kwadrat o polu \(z=1\)
  2. Jeśli wpisujemy kwadraty, to dany kwadrat (zrób schludny rysunek) wypełnia ten kwadrat i cztery przystające trójkąty prostokątne o przyprostokątnych \(x,\ \sqrt2-x\), gdzie \(x\in(0;\sqrt2)\). Wtedy pole kwadratu opisuje funkcja
    \[z=f(x)=2-4\cdot {1\over2}\cdot x\cdot(\sqrt2-x)=2\left(x-{\sqrt2\over2}\right)^2+1\]
    określona na \(D=(0;\sqrt2)\). Zbiorem jej wartości jest
    \[z\in[1;2)\\ \text{CKD}\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ