Geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dorisbartlett
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2024, 13:29

Geometria analityczna

Post autor: dorisbartlett »

Smerf: Znaleźć płaszcyznę zawierającą prostą p: x=y=z i odległą od punktu A(1,0,0) o 12.


W odpowiedziach jest napisane: Szukana płaszczyzna należy do pęku o krawędzi p. Okazuje się, że
są dwie takie płaszczyzny:
α1:(1−√5)x+(√5−3)y+2z=0
α2:(1+√5)x−(√5+3)y+2z=0
Mógłby ktoś sprawdzić czy te odpowiedzi są poprawne? Męczę się z tym już chyba od godziny i
wychodzi mi coś innego...
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem nie istnieje płaszczyzna styczna do sfery o promieniu 12 i jednocześnie zawierająca prostą która ewidentnie tę sferę przebija (środek sfery (punkt A) leży w odległości mniejszej od 1 od prostej).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

dorisbalett popełnił błąd, bo zamiast 12 powinna być ta odległość równa 1/2.

Tak dzieje się, gdy trudno nauczyć się podstaw edytora \( \LaTeX.\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Geometria analityczna

Post autor: maria19 »

Dlatego sie na takie niechlujne posty nie odpowiada :!:
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

Znajdujemy równanie krawędziowe prostej

\(p: \ \ x = y = z \)

\( x-y = 0, \ \ x-z = 0, \ \ y -z = 0.\)

\( p: \ \ 2x - y - z = 0 \) i \( x- z = 0 .\)

Równanie pęku płaszczyzn przesuniętych przez prostą \( p \)

\( 2x- y - z + k(y-z) = 0 \)

\( 2x +(k-1)y - (k+1)z = 0 \ \ (*) \)

Z równania pęku płaszczyzn wybieramy płaszczyznę, której odległość od punktu \( A(1,0,0) \) jest równa \( \frac{1}{2}.\)

W tym celu korzystamy ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny

\( \frac{|2\cdot 1 + (k-1)\cdot 0 - (k+1)\cdot 0|}{\sqrt{2^2 +(k-1)^2 + (-(k+1))^2}} = \frac{1}{2}.\)

Znajdujemy wartość parametru \( k \)

\( \frac{2}{\sqrt{2^2 + (k-1)^2 + (k+1)^2}} = \frac{1}{2}.\)

\( 4 = \sqrt{2^2 + (k-1)^2 + (k+1)^2} \)

Podnosimy obie strony równania do kwadratu

\( 16 = 4 + (k-1)^2 + (k+1)^2 \)

\( 16 = 6 +2k^2 \)

\( 10 = 2k^2 \)

\( 5 = k^2 \)

\( k = -\sqrt{5} \vee k = \sqrt{5}.\)

Podstawiając wartości parametru \( k \) do równania pęku \( (*) \) - otrzymujemy kolejno równania poszukiwanych płaszczyzn.

\( \pi_{1}: 2x +(-\sqrt{5} -1)y -(-\sqrt{5}+1)z = 0, \ \ 2x -(\sqrt{5}+1)y + (\sqrt{5}-1)z = 0.\)

\( \pi_{2}: \ \ 2x +(\sqrt{5}-1)y -(\sqrt{5}+1)z = 0.\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna

Post autor: kerajs »

janusz55 pisze: 20 lut 2024, 20:33 dorisbalett popełnił błąd, bo zamiast 12 powinna być ta odległość równa 1/2.
Może tak, a może nie.
Nb, dziwi mnie powszechna maniera domyślania się tego co autor chciał napisać, lecz nie napisał. Jak ktoś nie umie sensownie sformułować kilku zdań, to niech się za to nie zabiera.
Dlatego zadania należy traktować literalnie, a buble szykanować miast je rozwiązywać.
I oczywiście, buble maturalne należy anulować, a nie punktować wg narzuconego klucza.


janusz55 pisze: 20 lut 2024, 20:33 Tak dzieje się, gdy trudno nauczyć się podstaw edytora \( \LaTeX.\)
maria19 pisze: 20 lut 2024, 20:37 Dlatego sie na takie niechlujne posty nie odpowiada :!:
To nie wina autora, który napisał jak potrafił, lecz układu forum. Zlikwidowałbym okno szybkiej odpowiedzi i podręczny zestaw emotikonów zasłaniający tablicę skrótów Tex w ''pełnym edytorze''.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

Może tak. To nie jest bubel maturalny.

Nie broniłbym autora postu.

Po pierwsze, gdyby rozwiązywał zadanie, to napisałby \( 1/2 \) a nie \( 12. \)

Po drugie każdego uczestnika tego Forum obowiązuje zasada przyzwoitego, wyraźnego pisania treści zadań, a nie zasada " napiszę jak potrafię".

Z okna szybkiej odpowiedzi nie korzystam. Wystarczy dodatkowe kliknięcie i mam miejsce na pełną odpowiedź.

Masz rację emotikonów jest za dużo. Zasłaniają, rozpraszają uwagę nie pomagają w zrozumieniu rachunków.
ODPOWIEDZ