Wyznaczyć równanie krzywej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek216
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2024, 21:14
Płeć:

Wyznaczyć równanie krzywej

Post autor: Bartek216 »

Wyznaczyć równanie krzywej, dla każdego punktu, której stosunek jego odległości do pkt F(0,10) oraz prostej x=-4 jest stały i wynosi sqrt(2/5).
Doprowadzić równanie do postaci kanoniczej i określić typ krzywej
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Wyznaczyć równanie krzywej

Post autor: maria19 »

kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć równanie krzywej

Post autor: kerajs »

\( \frac{ \sqrt{(x-0)^2+(y-10)^2} }{ \sqrt{(x-(-4))^2}} = \sqrt{ \frac{2}{5} } \)
Zrób założenie, podnieś równanie do kwadratu i pozbądź się ułamków. Wygląda to na elipsę.
ODPOWIEDZ