Ciąg binarny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MarekZGrabiny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 gru 2023, 21:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Ciąg binarny

Post autor: MarekZGrabiny »

Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo utworzony ciąg binarny o długości 8 zaczyna się jedynką lub kończy dwoma zerami.

Zrobiłem to zadanie tak:
A - zaczyna się jedynką
B - kończy się dwoma zerami
\(\#\Omega=2^8=256\)
\(\#A=2^7=128\)
\(\#B=2^6=64\)
\(\#A\cap B=2^5=32 \)
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=\frac{128}{256}+\frac{64}{256}-\frac{32}{256}=\frac{160}{256}\)
Dobrze?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Ciąg binarny

Post autor: Jerry »

Wg mnie - OK

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ