Trójkąt w trapezie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Trójkąt w trapezie.

Post autor: Maciek32 »

lAyedaTYHvr2m907NwO9UQ==_02c43d27da6103172c339f81003e2d476a14c906c3214c7697a4c69917c98bcc.jpg
lAyedaTYHvr2m907NwO9UQ==_02c43d27da6103172c339f81003e2d476a14c906c3214c7697a4c69917c98bcc.jpg (13.94 KiB) Przejrzano 1195 razy
Dodam, że \(b=2 \sqrt{21} \)
Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego kąt \(| \angle ACD|=30^ \circ \), skoro odcinek \(|AC|\) jest dwusieczną kąta \(| \angle \color{red}BAD|=60^ \circ \) ?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2024, 22:08 przez Maciek32, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trójkąt w trapezie.

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 08 lut 2024, 20:16 ..., skoro odcinek \(|AC|\) jest dwusieczną kąta \(| \angle CAD|=60^ \circ \) ?
To się bardzo rzadko zdarza, żeby odcinek w ramieniu kąta ostrego zawierał się w dwusiecznej tego kąta :!:

Podaj, proszę, oryginalną treść zadania.

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Trójkąt w trapezie.

Post autor: Maciek32 »

W trapezie ABCD dłuższa podstawa AB ma długość \(8 \sqrt{3} \), a kąt BAD jest równy \(60^ \circ \). Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Oblicz obwód tego trapezu.
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Trójkąt w trapezie.

Post autor: Maciek32 »

Można to sprowadzić do tego, że suma miar kątów BAD i ADC jest równa 180 stopni i kąt ADC=120 stopni, a w konsekwencji kąt ACD=30 stopni?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Trójkąt w trapezie.

Post autor: Jerry »

Kąty: \(\angle DCA\) oraz \(\angle CAB\) są kątami naprzemianległymi wewnętrznie i z aksjomaty Euklidesa są równych miar, zatem
\[|\angle DCA|=|\angle CAD|={1\over2}|\angle DAC|=30^\circ\]
Pozdrawiam

[edited]
Maciek32 pisze: 09 lut 2024, 00:34 Można to sprowadzić do tego, że suma miar kątów BAD i ADC jest równa 180 stopni i kąt ADC=120 stopni, a w konsekwencji kąt ACD=30 stopni?
Można, najlepiej w kodzie \(\LaTeX\).
ODPOWIEDZ