zdarzenie niezależne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

zdarzenie niezależne

Post autor: puxux »

Rzucamy dwiema kostkami do gry białą i czarną. Czy zdarzenia: A - suma wyrzuconych oczek na obu kostkach jest równa 7 oraz B - na kostce czarnej wypadło co najmniej 5 oczek są niezależne?

Moje rozwiązanie:

wszystkich możliwości - \(6^2\)
zdarzenie A - (1,6), (2,5), (3,4), (4,3), (5,2), (6,1)
zdarzenie B - (1,5), (2,5), (3,5), (4,5), (5,5), (6,5), (1,6), (2,6), (3,6), (4,6), (5,6), (6,6)
\(A\cap B = (1,6), (2,5)\)

A - 6
B - 12

\(P(A) = \frac{6}{36} = \frac{1}{6}\)
\(P(B) = \frac{12}{36} = \frac{1}{3}\)

\(P(A)*P(B) = \frac{1}{6} * \frac{1}{3} = \frac{1}{18} \)
\(P(A\cap B) = \frac{2}{36} = \frac{1}{18}\)

\(P(A\cap B) = P(A)*P(B)\) zatem zdarzenia są niezależne?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: zdarzenie niezależne

Post autor: Jerry »

Tak.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ