prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

Urna zawiera trzy czerwone i cztery białe kule. Losowo wyciągnięto z urny 4 kule bez ich zwracania. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród tych czterech kul liczba kul czerwonych będzie parzysta.

Moje rozwiązanie:
Wszystkie możliwe przypadki - \({7 \choose 4}\) = 35
A - zdarzenie, że liczba czerwonych będzie parzysta - \({3 \choose 2} * {4 \choose 2} = 18\) (przypadek gdy liczba kul czerwonych wynosi 2)

zakładam, że nie zliczam przypadku gdy liczba kul czerwonych wynosi 0?

zatem prawdopodobieństwo wynosi \(\frac{18}{35}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

puxux pisze: 06 lut 2024, 14:36 zakładam, że nie zliczam przypadku gdy liczba kul czerwonych wynosi 0?
Ja bym policzył.

Pozdrawiam
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

Jerry pisze: 06 lut 2024, 16:35
puxux pisze: 06 lut 2024, 14:36 zakładam, że nie zliczam przypadku gdy liczba kul czerwonych wynosi 0?
Ja bym policzył.

Pozdrawiam
gdy liczba kul czerwonych jest 0 - \({3 \choose 0} * {4 \choose 4} = 1 \)

zatem prawdopodobieństwo wynosi \(\frac{19}{35}\)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

Tak.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ