Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: narusia »

Znaleźć rozwiązania następujących Równanie różniczkowe oraz zagadnień początkowych: \( (t + y)y' = t - y \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: janusz55 »

\( (t + y)y' = t - y \ \ (*) \)

Jest to równanie jednorodne.

Podstawienie \( y = u t\)

\( \frac{dy}{dt} = u + \frac{du}{dt} \)

Podstawiamy do \( (*) \)

\(u + \frac{du}{dt} = \frac{t -ut}{t +ut} = \frac{t(1-u)}{t(1+u)} = \frac{1-u}{1+u} \)

\(\frac{du}{dt} = \frac{1-u}{1+u} - u = \frac{1 -u +u +u^2}{1+u} = \frac{1 +u^2}{1+u} \)

Rozdzielamy zmienne

\( \frac{1+u}{1+u^2}du = dt \)

Całkujemy obustronnie

\(\int \frac{1+u}{1+u^2}du = \int dt \)

\( \int \frac{1}{1+u^2}du + \frac{1}{2}\int \frac{2u}{1+u^2}du = \int dt \)

\( \arctg(u) + \frac{1}{2}\ln(1 +u^2) = t + A, \ \ A \) - stała.

Wracamy do podstawienia

\( \arctg\left (\frac{y}{t}\right) + \frac{1}{2}\ln \left(\frac{t^2 +y^2}{t^2}\right) = t + A.\)

\( \arctg\left(\frac{y}{t}\right) +\ln\left( \sqrt{\frac{t^2 +y^2}{t^2}}\right) = t+A.\)

\( \ln\left( \sqrt{\frac{t^2 +y^2}{t^2}}\right) = -\arctg\left(\frac{y}{t}\right) +t + A \)

\( \sqrt{\frac{t^2 +y^2}{t^2}} = Ce^{-\arctg\left(\frac{y}{t}\right) +t}, \ \ C = e^{A} - \) stała.

\( \frac{\sqrt{t^2 +y^2}}{t} = Ce^{-\arctg\left(\frac{y}{t}\right) +t}, \ \ C = e^{A} - \) stała.

\( \sqrt{t^2 +y^2} = Ct e^{-\arctg\left(\frac{y}{t}\right) +t}.\)

lub we współrzędnych biegunowych

\( r = Ct e^{-\phi + t} \)

Otrzymaliśmy równanie rodziny spiral logarytmicznych.
ODPOWIEDZ