Rozpad Pierwiastka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rozpad Pierwiastka
Okres połowicznego rozpadu pewnego pierwiastka wynosi 50 lat. Ile czasu musi upłynąć, by masa tego pierwiastka została zredukowana do 1/10 jej wartości początkowej?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Rozpad Pierwiastka
\[m(t)=m_0\cdot\left({1\over2}\right)^{{t\over 50}}\wedge m(t)={1\over10}m_0\\
2^{-{t\over 50}}={1\over10}\\
-{t\over 50}=\log_2{1\over10}\\
t=-50\log_210^{-1}=50\log_210=\frac{50}{\log2}\approx166\text{ lat}\]
Pozdrawiam
2^{-{t\over 50}}={1\over10}\\
-{t\over 50}=\log_2{1\over10}\\
t=-50\log_210^{-1}=50\log_210=\frac{50}{\log2}\approx166\text{ lat}\]
Pozdrawiam