Równianie II rzędu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Równianie II rzędu

Post autor: Ola00 »

Rozwiąż Równianie II rzędu: y''-3y'+2y=t+1
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1617
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: Równianie II rzędu

Post autor: janusz55 »

\( y^{''} - 3y' +2y = t+1 \ \ (*) \)

Jest to równanie różniczkowe zwyczajne II rzędu liniowe - niejednorodne

Najpierw znajdujemy całkę ogólną równania jednorodnego

\( y^{''} - 3y' +2y = 0.\)

Równanie charakterystyczne

\( \lambda^2 -3\lambda + 2 = (\lambda -1)(\lambda -2) = 0\)

\( \lambda_{1} = 1, \ \ \lambda_{2} = 2.\)

Całka ogólna równania jednorodnego (CORJ)

\( y_{o} = C_{1} e^{t} + C_{2}e^{2t}.\)

Całkę szczególną równania niejednorodnego (CSRN) znajdziemy metodą przewidywania.

Po prawej stronie równania \( (*) \) występuje wielomian pierwszego stopnia \( f(t) = t+1 \).

Całkę szczególną równania niejednorodnego (CSRN) przewidujemy w postaci wielomianu pierwszego stopnia \( w(t) = at + b, \ \ a,b \in \rr.\)

Mamy \( w'(t) = a, \ \ w^{''} (t) = 0 .\)

\( 0 - 3a + 2(at + b) \equiv t+1 \)

\( 2at - 3a +2b \equiv t +1 \)

Stąd

\( \begin{cases} 2a = 1 \\ -3a +2b = 1 \end{cases} \)

\( a= \frac{1}{2}, \ \ b = \frac{5}{4}.\)

\( w(t) = \frac{1}{2} t +\frac{5}{4}.\)

Całka ogólna równania niejednorodnego (CORN) jest sumą całek CORJ + CSRN.

\( y(t) = C_{1} e^{t} + C_{2}e^{2t} + \frac{1}{2} t + \frac{5}{4}.\)
ODPOWIEDZ