Różnica faz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 13 gru 2021, 20:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Różnica faz

Post autor: mikaa »

Mamy dwa punktowe źródła światła A i B. B emituje fale świetlne, które są +π przesunięte w fazie z falami z A. Odległość punktu A od P wynosi 3λ, a punktu B od P - 5λ. Ile wynosi różnica faz między falami docierającymi do punktu P ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Różnica faz

Post autor: korki_fizyka »

\(5\pi\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Różnica faz

Post autor: janusz55 »

Załóżmy, że wiązki światła z obu źródeł \( A \) i \( B \) są spolaryzowane o takim samym kierunku polaryzacji.

Różnica odległości \( \Delta d \) w punkcie \( P \) dla obu źródeł światła wynosi

\( \Delta d = 5\lambda - 3\lambda = 2\lambda. \)

Tej różnicy odległości odpowiada przesunięcie fazowe

\( \Delta \phi = 2\lambda \cdot \frac{2\pi}{\lambda} = 4\pi.\)

Końcowa różnica faz między falami w punkcie \( P \) wynosi więc

\( \Delta \phi_{k} = \Delta \phi - \pi = 4\pi - \pi = 3\pi.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Różnica faz

Post autor: korki_fizyka »

mikaa pisze: 29 sty 2024, 13:13 Mamy dwa punktowe źródła światła A i B. B emituje fale świetlne, które są +π przesunięte w fazie z falami z A. Odległość punktu A od P wynosi 3λ, a punktu B od P - 5λ. Ile wynosi różnica faz między falami docierającymi do punktu P ?
Polaryzacja nie ma tu znaczenia
Skoro różnica faz na starcie jest + π, a różnica dróg \(2\lambda\) co odpowiada róznicy faz \(\Delta \phi = 2\cdot 2\pi =4\pi\), to łączna różnica faz wynosi \(4\pi+\pi= 5\pi\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Różnica faz

Post autor: janusz55 »

Polaryzacja i jej kierunek ma tu znaczenie i odejmujemy \( +\pi.\)

Zakładamy, że wiązki światła z obu źródeł są spolaryzowane i mają te same kierunki polaryzacji lub zostały pierwotnie wygenerowane z jednego źródła światła.

Zakładamy, że żrodło \( B \) emituje fale świetlne, które są \(+\pi \) radianów za fazą z falami ze źródła \( A \) oznacza to, że faza źródła \( A \) ma wyprzedzenie \( \pi \) radianów.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Różnica faz

Post autor: korki_fizyka »

mikaa pisze: 29 sty 2024, 13:13 Mamy dwa punktowe źródła światła [..]
radzę też zwrócić uwagę na dział: "szkoła średnia"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ