Optymalizacyjne pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Optymalizacyjne pomocy

Post autor: dytko »

suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 60. dla jakich długości krawędzi ostrosłup ten będzie miał największą objętość
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Optymalizacyjne pomocy

Post autor: Jerry »

Niech \(x\in(0;30-15\sqrt2)\) będzie długością krawędzi podstawy, \(b>{x\sqrt2\over2}\) długością krawędzi bocznej. Wtedy:
  1. \(4x+4b=60\iff b=15-x\)
  2. \(h=\sqrt{b^2-\left({x\sqrt2\over2}\right)^2}={1\over2}\sqrt{4(15-x)^2-2x^2}\)
  3. \(V(x)={1\over3}\cdot x^2\cdot{1\over2}\sqrt{4(15-x)^2-2x^2}={1\over6}\sqrt{4x^4(15-x)^2-2x^6}\)
Wystarczy zbadać funkcję \(f(x)=4x^4(15-x)^2-2x^6\) określoną w \(D=(0;30-15\sqrt2)\)

Pozdrawiam
PS.
Jeśli się nie palnąłem: \(V_\max={1\over6}\cdot\sqrt{f(25-5\sqrt{13})}\)
ODPOWIEDZ