Nierówność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Nierówność

Post autor: Pawm32 »

Udowodnij, że dla \(x \ge 0\) zachodzi nierówność: \(e^x \ge 1+ \frac{x^3}{6} \). dochodzę do pochodnej, ale nie jestem w stanie znaleźć kiedy jest jakiego znaku i się zeruje, także raczej trzeba innej metody, a niezbyt wiem jakiej.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Nierówność

Post autor: janusz55 »

Metoda nie wprost:

Zakładamy że

\( e^{x} \leq 1 + \frac{x^3}{6} , \)

i logarytmujemy obie strony nierówności logarytmem naturalnym:

\( x \leq \ln\left(1+\frac{x^3}{6} \right) \)


Sprzeczność
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Nierówność

Post autor: Pawm32 »

janusz55 pisze: 23 sty 2024, 23:23 Metoda nie wprost:

Zakładamy że

\( e^{x} \leq 1 + \frac{x^3}{6} , \)

i logarytmujemy obie strony nierówności logarytmem naturalnym:

\( x \leq \ln\left(1+\frac{x^3}{6} \right) \)


Sprzeczność
a z czego wynika ta ostatnia nierówność, bo wydaje mi się, że to nie jest na tyle oczywiste i trzeba to jakoś udowodnić, a jak próbuję to też niezbyt widzę którędy.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Nierówność

Post autor: janusz55 »

Logarytm przy podstawie większej od jedności z liczby (dodatniej) jest mniejszy od tej liczby.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Nierówność

Post autor: Jerry »

Uwaga:
\[\sim\left(e^x \ge 1+ \frac{x^3}{6}\right)\iff\left(e^x < 1+ \frac{x^3}{6}\right)\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Nierówność

Post autor: janusz55 »

To jest prawda, bo można wyłączyć jeden przypadek \( x = 0 \), dla którego ta nierówność staje się równością i rozpatrując nierówność tylko dla \( x>0.\)
ODPOWIEDZ