Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Granica

Post autor: Pawm32 »

\( \Lim_{x\to+\ \infty } cos(n \pi ) \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Granica

Post autor: Jerry »

Jeżeli: \(\Lim_{\color{red}{n}\to+\infty} \cos(n \pi )\) to nie istnieje, bo \((\cos n\pi)=(-1,1,-1,1,\ldots)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ