Statystyka, estymacja i weryfikacja hipotez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Johnyppp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2022, 16:15
Podziękowania: 12 razy

Statystyka, estymacja i weryfikacja hipotez

Post autor: Johnyppp »

W badaniu dotyczącym wydatków ponoszonych na sprzęt elektroniczny wzięło udział 1000 respondentów. Badano korelację między wiekiem ankietowanych a ich wydatkami na elektronikę. Współczynnik korelacji w próbie wyniósł -0,142, a p- wartość wynosi 0,06. Czy otrzymana wartość korelacji jest istotna statystycznie?

Podać hipotezy badawcze i dokonać ich weryfikacji.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Statystyka, estymacja i weryfikacja hipotez

Post autor: janusz55 »

Jeśli przyjmiemy (tak zwykle się przyjmuje) poziom istotności testu \( \alpha = 0,05,\) to znaczy pięcioprocentową szansę odrzucenia hipotezy \( H_{0}, \) że otrzymana wartość w próbie \( 1000 \) respondentów jest istotna statystycznie, to z relacji \( p_{value} = 0,06 >005 = \alpha, \) stwierdzamy, że otrzymana wartość współczynnika korelacji nie jest istotna statystycznie.
ODPOWIEDZ