Zbiór wartości

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Zbiór wartości

Post autor: lolipop692 »

Wyznaczyć zbiór wartości funkcji
a)\( f(x)= \frac{4x-3}{3x+5} \)
b) \(f(x)= \sqrt{7x^2-3} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbiór wartości

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 14 sty 2024, 19:30 Wyznaczyć zbiór wartości funkcji
a)\( f(x)= \frac{4x-3}{3x+5} \)
\(x\neq -\frac{5}{3}\)

szukamy takich m, dla których równanie \(\frac{4x-3}{3x+5}=m\) ma rozwiązanie
\(4x-3=3mx+5m\\
x(4-3m)=5m+3\\
x=\frac{5m+3}{4-3m}\)


\(m\neq \frac{4}{3}\;\;\;\wedge\;\;\;-\frac{5}{3}\neq \frac{5m+3}{4-3m}\)

\(Zw=\mathbb{R}\setminus\{\frac{4}{3}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Zbiór wartości

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 14 sty 2024, 19:30 Wyznaczyć zbiór wartości funkcji
b) \(f(x)= \sqrt{7x^2-3} \)
\[D\colon 7x^2-3\ge0\\
\sqrt{7x^2-3}\ge\sqrt0\\ f(x)\ge0\\ D^{-1}=[0;+\infty)\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ